Η γαλλική σμηναρχία που συγκροτήθηκε γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle καταπλέει στην Κύπρο [en] [fr] [tr]

► Από 21 έως 26 Φεβρουαρίου, 2020 μέρος της σμηναρχίας η οποία αποτελείται ιδίως από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το δεξαμενόπλοιο ανεφοδιασμού Var και την ελληνική φρεγάτα Ψαρά, θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Λεμεσού. Όσο για τη φρεγάτα πολλαπλών αποστολών Auvergne, θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Λάρνακας.

► Μετά την αναχώρησή της από την Toulon την 21η Ιανουαρίου, 2019, η σμηναρχία συγκροτήθηκε σε Task Force 473 γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, και πρόσφατα ολοκλήρωσε αποστολές διάρκειας σχεδόν τεσσάρων εβδομάδων στον Λεβάντες, στο πλαίσιο της διεθνούς συμμαχίας (Inherent resolve) κατά του Ισλαμικού Κράτους, πριν να καταπλεύσει στο λιμάνι της Λεμεσού για πενθήμερο σταθμό.

► Ο κατάπλους του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle στη Λεμεσό αποδεικνύει τη στενή σχέση μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά την παρουσία της στην περιοχή της Κύπρου, η γαλλική σμηναρχία διεξήγαγε αρκετές ασκήσεις με την κυπριακή Εθνική Φρουρά.

JPEG

ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΜΗΝΑΡΧΙΑΣ

Κατά την αναχώρησή της από την Toulon, τη σμηναρχία αποτελούσαν το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, τα αεροσκάφη του, η φρεγάτα πολλαπλών αποστολών (FREMM) Auvergne, η φρεγάτα αεράμυνας (FDA) Chevalier Paul, το δεξαμενόπλοιο διοίκησης και ανεφοδιασμού (BCR) Var, η ελληνική φρεγάτα Φ/Γ Σπέτσαι και ένα πυρηνικό υποβρύχιο επίθεσης. Καθ’ολη τη διάρκεια της αποστολής, γαλλικά* και ξένα πλοία (γερμανικά, αμερικάνικα, βελγικά, ισπανικά, ολλανδικά και πορτογαλικά) καθώς και ένα αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας Atlantique 2 θα συνοδεύουν ή θα αλληλεπιδρούν με τη σμηναρχία.

Στο αεροπλανοφόρο βρίσκονται 20 Rafale Marine, 2 E-2C Hawkeye, 1 ελικόπτερο Caïman και 2 ελικόπτερα Dauphin Pedro.

*το BCR Somme, το BCR Marne, η FREMM Bretagne, η FREMM Normandie, η φρεγάτα (FLF) Surcouf, η φρεγάτα κατά υποβρυχίων (FASM) La Motte-Picquet.

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό επιχειρεί επί μονίμου βάσεως σε όλες τις θάλασσες του κόσμου ως μέσο:
- αποτροπής: τουλάχιστον ένα πυρηνικό υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων (SNLE) αναπτύσσεται επί μονίμου βάσεως από το 1972;
- προστασίας: όλες οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού συμβάλλουν στην προστασία των Γάλλων και της επικράτειας (θαλάσσια προστασία της επικράτειας, προστασία της κυριαρχίας, πάταξη του λαθρεμπορίου που γίνεται μέσω θαλάσσης, διάσωση ανθρώπινων ζωών),
- επέμβασης: στη θάλασσα και στον αέρα (συμμετοχή σε χερσαίες επιχειρήσεις με αεροπορία που έχει τη βάση της σε αεροπλανοφόρο και θαλάσσιες περιπολίες) αλλά και στην ξηρά (πεζοναύτες).
Το Πολεμικό Ναυτικό ενεργεί επί μονίμου βάσεως και συμμετέχει έτσι στη συλλογή πληροφοριών, στην αξιολόγηση του στρατηγικού πλαισίου και στη διεθνή προβολή της Γαλλίας.
Το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό αποτελείται από: 39000 ναύτες, 10 υποβρύχια, 74 μαχητικά πλοία και πλοία υποστήριξης, σχεδόν 200 μαχητικά αεροσκάφη, αεροσκάφη περιπολίας, παρακολούθησης και ελικόπτερα.
365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, σε όλους τους ωκεανούς και θάλασσες του πλανήτη, το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει 35 πλοία, τουλάχιστον ένα πυρηνικό υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων, και 5 αεροσκάφη εν πτήση, ναυτικό πεζικό και πεζοναύτες, ήτοι σχεδόν 4500 ναύτες στη θάλασσα, υποθαλάσσια και πάνω από αυτή, καθώς επίσης και στην ξηρά για να προασπιστεί τα συμφέροντα της Γαλλίας και αν εγγυηθεί την ασφάλεια όλων των Γάλλων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Για να διατηρήσει την τεχνογνωσία του και την επιχειρησιακή του ικανότητα, το Πολεμικό Ναυτικό προσλαμβάνει κάθε χρόνο μελλοντικούς ναύτες σε πάνω από 50 ειδικότητες. Στηρίζεται στο δίκτυο των 45 Κέντρων Πληροφόρησης και Πρόσληψης Ενόπλων Δυνάμεων (CIRFA) που είναι διασκορπισμένα στη μητροπολιτική και υπερπόντια Γαλλία.

publie le 27/04/2020

hautdepage