Σήμερα, 24 Φεβρουαρίου 2023, έχει περάσει ένας χρόνος από τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. [en] [tr]

Την ημέρα αυτή, εμείς, οι υπογεγραμμένες, Πρέσβειρες της Γαλλίας και της Γερμανίας στη Λευκωσία, εκπροσωπώντας κράτη που τηρούν πλήρως την παγκόσμια τάξη του διεθνούς δικαίου που βασίζεται σε κανόνες, υποστηρίζουμε με πλήρη αλληλεγγύη την Ουκρανία και τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο την παράνομη, απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε κάθε στήριξη και βοήθεια στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί.

JPEG
© Nafsika Chatzichristou

Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας δημιούργησε ένα επικίνδυνο προηγούμενο από την άποψη του διακρατικού δικαίου. Αντί να τηρούν την παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες και τις αρχές που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, οι ενέργειες αυτές απειλούν να μας επαναφέρουν στο «δίκαιο του ισχυρότερου», με το οποίο κανένα κράτος δεν μπορεί να είναι ασφαλές, με το οποίο αγωνίζεται ο ιμπεριαλισμός. Σε αντίθεση με τη Ρωσία, βασιζόμαστε στη δύναμη του διεθνούς δικαίου και σε μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε αυτό.

Αυτός ο πόλεμος έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη δυστυχία στον λαό της Ουκρανίας. Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα πολέμου: Βόμβες διασποράς σε ειρηνικούς πολίτες, φυλακές βασανιστηρίων σε σκοτεινά υπόγεια, απαγωγές χιλιάδων παιδιών από την Ουκρανία. Η Μαριούπουλη, η Μπούτσα, το Ιζιούμ, είναι ονόματα που θα παραμείνουν συνδεδεμένα με φρικαλεότητες στη μνήμη όλων μας. Τους τελευταίους μήνες, η Ρωσία πολλαπλασιάζει επίσης τα πλήγματα σε βασικές μη στρατιωτικές υποδομές, υποβάλλοντας εκατομμύρια Ουκρανούς στο σκοτάδι και το κρύο.

Η Ρωσία έχει επίσης οπλοποιήσει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αποδεχόμενη σκόπιμα ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα υποστούν τις συνέπειες σε μια πράξη εκβιασμού. Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος έχει οδηγήσει σε παγκόσμιες ελλείψεις στον εφοδιασμό του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των σιτηρών και των λιπασμάτων. Αυτό επηρεάζει όλους μας, αλλά ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.

Αντιμετωπίζοντας αυτές τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις και αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε τα νόμιμα δικαιώματα της Ουκρανίας, ανταποκριθήκαμε συλλογικά στην πρόκληση το περασμένο έτος.

Η στρατηγική μας για την αντιμετώπιση της Ρωσίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ταχεία θέσπιση και εφαρμογή κυρώσεων, με κύριο στόχο τον περιορισμό της ικανότητας της Ρωσίας να συνεχίσει τον επιθετικό της πόλεμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιδείξει αποφασιστικότητα με ενότητα, με το πιο ολοκληρωμένο πακέτο κυρώσεων που έχει ποτέ θεσπιστεί, στοχεύοντας τόσο σε άτομα, όσο και σε βασικούς φορείς, θέτοντας περιορισμούς σε διάφορους στρατηγικά σημαντικούς τομείς εισαγωγής για τη στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας. Με τον τρόπο αυτό, αποδεικνύουμε ότι: η Ρωσία δεν πρέπει να επιβάλει εδαφικά κέρδη με τη βία κατά του κυρίαρχου γειτονικού κράτους της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου κυρίαρχου κράτους και εις βάρος της παγκόσμιας κοινότητας. Ο αντίκτυπος των κυρώσεων ήταν σημαντικός.

PNG
© Soazig de la Moissonniere / Présidence de la République

Είμαστε αλληλέγγυοι με την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό. Όπως και το προηγούμενο έτος, συνεχίζουμε την πολιτική, στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική μας στήριξη προς την Ουκρανία. Αυτό περιλαμβάνει την ανθρωπιστική βοήθεια και τη χειμερινή βοήθεια προς τον άπορο λαό της Ουκρανίας. Περιλαμβάνει επίσης παραδόσεις όπλων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας της πρώτης αποστολής στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ EUMAM. Έχουμε λάβει πρωτοφανή μέτρα για να στηρίξουμε τους Ουκρανούς, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που αναζητούν καταφύγιο από αυτόν τον κτηνώδη πόλεμο στην ήπειρό μας. Με τον τρόπο αυτό, αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί έγιναν δεκτοί σε χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Ο λαός της Ουκρανίας μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη και τη στήριξή μας.

Η δικαιοσύνη είναι υψίστης σημασίας. Οι υπεύθυνοι για τις θηριωδίες και τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσουν. Γι’ αυτό εργαζόμαστε: έχουμε παράσχει πρόσθετους πόρους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, συγκεντρώνοντας αποδεικτικά στοιχεία, ιδίως με τη μορφή μαρτυριών από Ουκρανούς.

Η διαρκής ειρήνη παραμένει ο βασικός μας στόχος. Δυστυχώς, προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία θα ενδιαφερόταν σοβαρά για διαπραγματεύσεις ή για τον τερματισμό του βάναυσου πολέμου εναντίον του γείτονά της.
Υποστηρίζουμε τους στόχους του ειρηνευτικού σχεδίου 10 σημείων που πρότεινε ο Πρόεδρος Ζελένσκι και προσβλέπουμε να εργαστούμε στη βάση του για να προετοιμαστούμε για το πότε θα είναι ορατή η διέξοδος.

Εμείς, οι υπογεγραμμένες, Πρέσβειρες της Γαλλίας και της Γερμανίας, επαναλαμβάνουμε την καταδίκη μας για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας. Στηρίζουμε με πλήρη αλληλεγγύη την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό. Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό μακροπρόθεσμα, προσφέροντας κάθε βοήθεια σε όσους υποφέρουν από τον πόλεμο και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όχι μόνο την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αλλά και την πορεία προς μια δίκαιη ειρήνη που θα βασίζεται στο σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Salina Grenet-Catalano,
Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο

Anke Schlimm,
Πρέσβειρα της Γερμανίας στην Κύπρο

Ο Ruslan Nimtschynskyj, Πρέσβης της Ουκρανίας στην Κύπρο, ευθυγραμμίστηκε με τη δήλωση αυτή.

publie le 23/02/2023

hautdepage