Jean-Yves Le Drian: «Η παραβίαση του θαλάσσιου χώρου ευρωπαϊκής χώρας από την Τουρκία είναι απαράδεκτη» [fr]

Σημεία της ομιλίας του Γάλλου Υπουργού Ευρώπης και εξωτερικών υποθέσεων, Jean-Yves le Drian, παρουσία του Γερμανού Υπουργού εξωτερικών, Heiko Maas, στο σεμινάριο εργασίας των Πρέσβεων της Γαλλίας στις ευρωπαϊκές χώρες.

Παρίσι, 31 Αυγούστου 2020

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, σε έναν ολοένα και σκληρότερο κόσμο που ανασυντίθεται, υπό την επήρεια ξεκάθαρων παιχνιδιών εξουσίας και συστηματικής διάλυσης των πολυμερών πλαισίων. Η Ευρώπη οφείλει επιτέλους να αφήσει πίσω της την εποχή της αθωότητας και της αφέλειας και να διαμορφώσει το δικό της πεπρωμένο. Ειδάλλως, άλλες δυνάμεις θα το διαμορφώσουν αντ’ αυτής.»

«Είναι η μεγάλη αποκάλυψη του 2020. Το έτος αυτό διέλυσε ορισμένες ψευδαισθήσεις: Είμαστε πλέον αναγκασμένοι να δράσουμε. Τούτη η συνειδητοποίηση είτε έχει ήδη γίνει είτε λαμβάνει χώρα τώρα. Όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμμετάσχουν σε ένα φιλόδοξο σχέδιο.»

Αφότου αναφέρθηκε στην ανάγκη οικοδόμησης μιας Ευρώπης της Υγείας, ως πρώτου πυλώνα μιας Ευρώπης που προστατεύει τους πολίτες της, ο κ. Le Drian υπογράμμισε τη σημασία της υπεράσπισης της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της αντίληψης του στρατηγικού μας περιβάλλοντος.

«Επ’ αυτού, οι εξελίξεις του Αυγούστου ήταν πυκνές, ίσως μάλιστα σε υπερβολικό βαθμό. Όταν ένας από εμάς βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πολιτική τετελεσμένου γεγονότος, μια πολιτική επιθετική και αδικαιολόγητη, οφείλουμε να απαντήσουμε συλλογικά, διότι πρόκειται για μια απειλή ενάντια στην κυριαρχία και στα συμφέροντα της Ένωσης. Αναφέρομαι στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει το θαλάσσιο χώρο Κράτους μέλους της ΕΕ, είναι απολύτως απαράδεκτη. Θα ήταν σοβαρό σφάλμα να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων. Αυτό συμφωνήσαμε άλλωστε, και οι 27, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνάντησης στο Βερολίνο, υπό την ηγεσία σου, Heiko. Η ΕΕ είναι έτοιμη για διάλογο. Είναι όμως εξίσου έτοιμη να εκφραστεί με κατηγορηματικό τρόπο, μέσω κυρώσεων, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Κινητοποιούμε όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά και επιχειρησιακά μέσα, αποσκοπώντας στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Άγκυρα. Και στο ζήτημα αυτό, υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ του Προέδρου Macron και της Καγκελάριου Merkel, ήτοι μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Ο στόχος μας είναι μόνιμος και διπλός: Σταθερότητα και κυριαρχία. Χάρη στη σύγκλιση αυτή μπορέσαμε να πείσουμε τους εταίρους μας και να καταλήξουμε από κοινού σε σαφή και σημαντικά αποτελέσματα, την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο.»

«Στην εμβάθυνση της αλληλεγγύης, που μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε μαζί τις κοινές προκλήσεις, και στην αναβάθμιση της κυριαρχίας, που απαιτείται για να αναδείξουμε την ανεξαρτησία μας έναντι των κρατικών και ιδιωτικών παραγόντων που επιχειρούν να μας επηρεάσουν ή να ασκήσουν πιέσεις, πρέπει να προστεθεί μια τρίτη επιταγή: Η πλήρης ανάληψη των ευθυνών που εγκυμονεί η ισχύς μας. Εδώ και πολύ καιρό η Ευρώπη έδινε την εντύπωση μιας δύναμης που οπισθοχωρεί, παρότι είμαστε φορείς οικουμενικών αξιών και πρέπει να στοχεύουμε στην επιρροή των εξελίξεων, ορίζοντας τους κανόνες και τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αντί να υφιστάμεθα τις συνέπειες. Η θέση μου είναι σαφής: Πρέπει να αφήσουμε τις οπισθοχωρήσεις στο παρελθόν, να πράξουμε ανάλογα της ισχύος μας και να διασφαλίσουμε τη σύζευξη της εσωτερικής μας συγκρότησης με την εξωτερική μας αποφασιστικότητα.».

Ολόκληρες οι ομιλίες του Jean-Yves Le Drian και του Heiko Maas είναι διαθέσιμες στα Γαλλικά και στα Γερμανικά στο twitter@francediplo

publie le 03/11/2020

hautdepage