Büyükelçi KHA’na: Charles de Gaulle Kıbrıs’a demirleyecek [el] [en]

Büyükelçi KHA’na: Charles de Gaulle Kıbrıs’a demirleyecek… Fransa Türkiye’yle sorunların siyasal çözümünü destekliyor

Fransa’nın Kıbrıs Büyükelçisi Bayan Isabelle Dumont, Kıbrıs Haber Ajansı’na, uçak gemisi Charles de Gaulle’ün, Ocak sonunda varacağı Doğu Akdeniz’de görevini tamamladıktan sonra Şubat sonunda Limasol limanına uğrayacağını, bunun Fransa ve Kıbrıs arasındaki çok güçlü ilişkileri gösterdiğini, Limasol limanının uçak gemisinin bu görevinde ziyaret edeceği tek liman olacağını bildirdi.

Ülkesinin, Türkiye’nin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki (MEB) yasadışı faaliyetlerine sert muhalefet ettiğini ifade etti; Türkiye-Libya Mutabakat Muhtırasını sahte bir anlaşma olarak tarif etti; Türkiye’nin uluslararası hukuka saygı göstermesi gerektiğini vurguladı.

Fransız Büyükelçi, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki tutumuna bağlı olarak ortaya çıkan sorunların çözümünün siyasi olması gerektiğine dikkat çekti; Avrupa Birliği’nin (AB) Ankara’ya yönelik tedbirlerine değindi; “Bu konuda Kıbrıs’ı destekliyoruz. Çünkü Türkiye’nin geri adım atmasının tek yolunun bu olduğunun görüldüğünü düşünüyoruz. Bizim amacımız budur. Amacımız Türkiye’ye daha fazla yaptırım uygulamak değil, Türkiye’nin uluslararası hukuka saygı göstermesini sağlamaktır” şeklinde konuştu.

Kıbrıs Haber Ajansı’na bir demeç veren Dumont,
Charles De Gaulle’ün bölgedeki misyonunun, Suriye ve Irak’ta terörizmle mücadele olduğunu, bunun Fransa’nın deniz gücünün kalıcı olarak Doğu Akdeniz’de kalmasıyla beraber olduğunu, Fransa’nın bölgede bir istikrar faktörü olarak hareket etmek istediğini gösterdiğini anlattı; uçak gemisi grubu bu operasyon üzerinde çalışırken aynı zamanda Kıbrıs deniz ve hava güçleriyle eğitim tatbikatları yürüteceğini de duyurdu.

Büyükelçi, Türk sondaj gemisi Yavuz’un Kıbrıs’ın MEB’inde bulunan Blok 8’de sondaj için gönderildiği Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin yasa dışı faaliyetlerinin devam etmesiyle bir soruya yanıtında, “Fransa’nın görüşü çok açıktır, uluslararası hukuk lehinedir. Türkiye’nin Kıbrıs’ın MEB’inde yaptığı uluslararası hukuka aykırıdır” dedi ve Kıbrıs hükümetinin sorunun çözümünün sadece siyasi olabileceğine ilişkin görüşüne tamamen katıldığını söyledi.

“Neler olduğuna, Türkiye’nin davranışlarına ilişkin çok büyük endişelerimizi ifade ettik. Fransa, MEB dâhil Kıbrıs’ın egemenliğine taahhütlerini daima teyit etmektedir” şeklinde konuşan Isabelle Dumont, Türkiye ve Libya arasında imzalanan Mutabakat Muhtırası konusunda bir soruyu, “Bu bir sahte anlaşmadır. Uluslararası hukuka saygısızlık olduğu için kınıyoruz. Önemli olan Libya sorununa çözüm bulmaktır ve bu AB ortakları ve diğer ülkelerle üzerinde çalıştığımız bir konudur. Fransa bu çabada önemli bir taraftır” şeklinde yanıtladı.

Fransa’nın Kıbrıs Büyükelçisi şöyle devam etti:

“Arayışında olduğumuz ve desteklediğimiz şey uluslararası hukuka saygı gösterilmesidir. Biz her zaman Türkiye’ye uluslararası hukuka ve Deniz Hukuku’na saygı göstermesi çağrısı yapıyoruz.”

“Fransa, bu ayın başında Kahire’de Mısır, Kıbrıs, Yunanistan, İsrail, İtalya, Ürdün ve Filistin arasında imzalanan Doğu Med Gaz Forumu Kuruluşu Anlaşması’yla ilgileniyor. Biz Doğu Med Boru Hattı’nın çok ilgi çekici bir girişim olduğunu düşünüyoruz. AB’nin amacı gaz kaynaklarını çeşitlendirmektir. Dolayısıyla bu girişim, bizim hep birlikte olabileceğimiz bu amacın bir parçası olabilir.”

Uçak gemisi Charles De Gaulle’ün Doğu Akdeniz’de misyonuyla ilgili soruyu yanıtlayan Dumont, uçak gemisinin birkaç gün içinde Doğu Akdeniz’e geleceğini, misyonunun bölgede istikrar yaratmak olduğunu, bu misyonun Daeş’e karşı uluslararası koalisyon çerçevesinde yürütüleceğini söyledi; “Dolayısıyla bu Suriye ve Irak ile ilgilidir. Charles De Gaulle misyonun sonunda Limasol’a uğrayacak ki bu Fransa ve Kıbrıs arasındaki çok güçlü ilişkimizi göstermektedir” dedi.

Büyükelçi Isabelle Dumont, Fransız uçak gemisinin misyonunun dört amacı olduğunu, birincinin Akdeniz bölgesini korumak ve kontrol etmek, ikincisinin, bu bölgede istikrarsızlığı azaltmak, üçüncüsünün Cihat terörizmine karşı mücadele etmek ve sonuncusunun Doğu Akdeniz bölgesinde hareket ve seyrüseferi sağlamak olduğunu belirtti.

Büyükelçi, “Misyon, Fransız tarafının 2014’te Suriye ve Irak’ta Daeş’e karşı uluslararası koalisyonun bir parçası olan Chammal operasyonu çerçevesinde yer alıyor.

Charles De Gaulle’ün şubat sonunda Limasol limanına uğrayacağını, bölgede kalacağı süre içerisinde gideceği tek limanın Limasol limanı olacağını, bunun Fransa ve Kıbrıs arasındaki mükemmel ilişkinin sembolik bir işareti olarak alınabileceğini kaydeden Büyükelçi, Chammal operasyonu üzerinde çalışırken Charles De Gaulle’ün Kıbrıs deniz ve hava kuvvetleriyle eğitim tatbikatları da yapacağını bildirdi.

Kıbrıs ve Fransa’nın bir niyet mektubu imzaladıkları, adanın güneyinde bulunan Mari’deki Evangelos Florakis deniz üssünü Fransız donanmasının kullanıp kullanmayacağına ilişkin soruya Dumont, “Bunun üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Fikir bu Kıbrıs deniz üssünü Fransa’nın desteğiyle genişletmektir. Bu konuda hala görüşme sürecindeyiz” şeklinde konuştu.

Uluslararası toplumun çağrılarına rağmen, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yasa dışı sondaj faaliyetlerini sürdürmesini ve sondaj gemisi Yavuz’u, Kıbrıs’ın MEB’ndeki Blok 8’e göndermesini yorumlaması istenen İsabelle Dumont, Türkiye’nin bölgedeki davranışlarının kendilerini oldukça endişelendirdiğini, Fransa’nın AB ve diğer ortaklarla birlikte buna karşı olduğunu çok açık biçimde ifade ettiğini kaydetti ve şöyle devam etti:

“Kahire toplantısından sonra 8 Ocak’taki Deklarasyon’dan söz ediyoruz. Fransız görüşü çok açıktır, uluslararası hukuk lehinedir. Türkiye’nin Kıbrıs’ın MEB’inde yaptığı uluslararası hukuka karşıdır ve biz bu nedenle bu faaliyetleri durdurmak için AB yaptırımları olması gerektiğini fikrine sahibiz. Ve sanıyorum, çözümün ancak siyasi olabileceği konusunda Kıbrıslı yetkililerle çok açık bir görüş birliği içerisindeyiz.”

“Türkiye’nin davranışlarına ilişkin çok büyük endişelerimizi ifade ettik. Fransa, MEB dâhil Kıbrıs’ın egemenliğine taahhütlerini daima teyit etmektedir. Bu, yapmaya devam edeceği bir şeydir. Fransa’nın görüşü Türkiye’ye ikili görüşmeler ve açıklamalarla iletilmiştir.”

“Biz açık bir şekilde Kıbrıs’ı destekliyoruz. Ben şahsen burada yetkililerle bu konuda görüşmeler yapıyorum. Bildiğiniz gibi bu tedbirler Brüksel’de görüşüldü. Bu tür şeyleri müzakere etmenin zaman alması olağandır. Ancak yaptırımlar tek başlarına hedef değildir. Yaptırımlar olunca, bu üzerinde tartışılmış bir anlaşmaya varılmamış demektir ki bu da hoş bir şey değildir.”

“Fransa’nın, Türkiye ve Libya arasındaki Mutabakat Muhtırasıyla ilgili görüşleri oldukça nettir. Bu konuya Kahire’deki Mısır, Yunanistan, Kıbrıs, Fransa ve İtalya Bakanları’nın açıklamasında da açıklık getirilmiştir.”

“Çok güçlü açıklama yapmışlardır. Uluslararası hukuka saygısız bu anlaşmayı kınıyoruz. Yapılması gereken Libya krizine bir çözüm bulmaktır. AB ve diğer ülkelerle bunun üzerinde çalışıyoruz. Fransa bu çalışmanın önemli bir yerindedir.”

“Fransa, uluslararası hukuka saygısız bu sahte anlaşmayı reddettiğini çok güçlü bir şekilde ifade etmiştir. Biz her zaman uluslararası hukuka saygı gösterilmesinin arayışı içindeyiz ve uluslararası hukuku destekliyoruz, her zaman Türkiye’ye uluslararası hukuka ve deniz hukukuna saygı göstermesi çağrısı yapıyoruz.”

Dumont, Kıbrıs’taki görev süresi BM Güvenlik Konseyi tarafından Ocak sonunda uzatılacak olan BM Barış Gücü’yle (UNFICYP) ilgili olarak da ülkesinin UNFICYP’in çalışmasını desteklediğini ve adada kalmasını istediğini söyledi.

“Muazzam bir iş yapıyorlar. Birçok olayı engelliyorlar. Dolayısıyla çok faydalı oluyorlar. İki toplum arasındaki diyalogda faydalı oluyorlar ve biz yaptıklarını çok destekliyoruz. Dolayısıyla UNFICYP’in görev süresinin uzatılması çok önemlidir. Fransa bunu destekleyecektir” diyen Fransa Büyükelçisi, Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak da
Kıbrıs halkının ilerlemeyi, bir çözüm elde etmeyi hak ettiğini belirtti.

Dumont, “Hiç kimse beklemede kalmayı istemez. Bölünmüş bir ada üzerinde geleceğinizi, çocuklarınızın geleceğini gerçekten düşünemezsiniz. Tüm Kıbrıslılar için yeniden birleşmek daha iyi olacaktır. Dolayısıyla Fransa diyaloğu destekliyor. Bu kolay bir görev değildir, ama o kadar da zor değildir” şeklinde konuştu.

İsabelle Dumont, “Her şey siyasi isteklilikle ilgilidir ve sanıyorum belki de hepimiz Kıbrıs sorununda konuşmaya son vermemiz, yerine Kıbrıs’ta bir çözümden konuşmamız gerekmektedir. Bu insanların düşüncelerini etkilemeye başlayabilir, bir çözümün olabileceğine inanabilirler. Fransa için bir çözüm mümkündür” dedi.

Fransa ve Kıbrıs arasındaki ikili ilişkilerden de söz eden Dumont, bu ilişkilerin çok üst düzeyde olduğunu ancak her zaman daha iyisinin yapılabileceğini ifade etti.

Fransız Büyükelçi şöyle konuştu:

“İki ülke arasında çok büyük bir güven vardır ancak her zaman daha iyisini yapabiliriz. Daha iyisini yapabileceğimiz birçok alan vardır. Örneğin Kıbrıs hükümetinin çeşitli yetkilileriyle görüşüyor ve fikir birliğine varıyorum ki iki ülke arasında insan değişimini daha üst seviyeye taşıyabiliriz.”

“Her iki yönde turizmi artırmak çalışmanın bir parçasıdır ve birlikte yönetebiliriz. Bu konuda Turizm Müsteşarı Savvas Perdios ile çok çalışıyoruz.”

KHA/MK/MG/MHY/2020

publié le 24/09/2020

haut de la page