195 χώρες υιοθετούν την συμφωνία για την κλιματική αλλαγή -12 Δεκεμβρίου 2015 [fr] [tr]

Laurent Fabius, πρόεδρος της COP21 και υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς ανάπτυξης : « Κοιτάζω την αίθουσα, δεν ακούω καμία ένσταση, η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα υιοθετήθηκε. »

Με αυτά τα λόγια o Laurent Fabius κήρυξε το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 τη λήξη των επίμονων διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα για δύο εβδομάδες στο Μπουρζέ.

Η Διάσκεψη για το κλίμα COP21, επονομαζόμενη επίσης Paris 2015, υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς διασκέψεις που διοργανώθηκαν σε γαλλικό έδαφος. Η Γαλλία, η οποία ορίστηκε επισήμως η χώρα υποδοχής της 21ης Διάσκεψης για το κλίμα το 2015 (Παρίσι 2015) κατά τη διάρκεια της 19ης Διάσκεψης των μερών της Σύμβασης Πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Βαρσοβία (COP19), υποδέχτηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη γαλλική πρωτεύουσα χιλιάδες εκπροσώπους και παρατηρητές.

JPEG

Μετά από δεκατρείς ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων, η οικουμενική συμφωνία για το κλίμα υιοθετήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2015 στο Παρίσι.

Η συμφωνία θα υπογραφεί από τις χώρες στις 22 Απριλίου 2016 στην Νέα Υόρκη. Διπλό κριτήριο για την ισχύ της : η συμφωνία γίνεται δεσμευτική αν 55 χώρες που έχουν το 55% των εκπομπών την επικυρώσουν.

Κατεβάστε όλη την συμφωνία "Σύμβαση-πλαίσιο για τη κλιματική αλλαγή"
Επίσημες ομιλίες

Laurent Fabius, υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς ανάπτυξης, πρόεδρος της COP21 : « Κοιτάζω την αίθουσα, δεν ακούω καμία ένσταση, η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα υιοθετήθηκε. »

Συνεδρίαση ολομέλειας για την παράδοση του σχεδίου τελικού κειμένου - Ομιλία του Laurent Fabius (12.12.2015)

François Hollande, πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας : "Στο Παρίσι έχουν γίνει τους τελευταίους αιώνες πολλές επαναστάσεις. Αλλά σήμερα έγινε η ωραιότερη και πιο ειρηνική όλων των επαναστάσεων, η επανάσταση για την προστασία του κλίματος #COP21"

Ομιλία λήξης της COP 21 του Προέδρου François Hollande (12.12.2015)

Περισσότερα

- Ιστοσελίδα του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης :

"COP 21 - Η Συμφωνία των Παρισίων υιοθετήθηκε με συναίνεση όλων των μερών (12 Δεκεμβρίου 2015)"

- Ιστοσελίδα της COP21 :

"195 χώρες υιοθετούν την πρώτη οικουμενική συμφωνία για το κλίμα"
Περισσότερες λεπτομέρειες για την συμφωνία, αποκρυπτογράφηση

Όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματα για την κλιματική αλλαγή

Source : French Embassy in Greece

publie le 05/01/2016

hautdepage