Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,
Αυτού Εξοχότητες,
Αξιωματούχοι,
Αγαπητοί φίλοι,
Καλησπέρα και καλώς ήλθατε στην πρεσβευτική οικία για τον εορτασμό της «14ης Ιουλίου» ή ελληνιστί, της «Ημέρας της Βαστίλης»!
Όπως ενημερωθήκατε νωρίτερα, η Πρέσβειρα Salina Grenet-Catalano βρέθηκε δυστυχώς θετική στον Covid19 σήμερα το πρωί. Λυπάται που δεν είναι σε θέση να σας υποδεχθεί απόψε. Της ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση. Θα εκφωνήσω τώρα την ομιλία της Πρέσβειρας εκ μέρους της…
Μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω του COVID 19, είναι μεγάλη χαρά για εμάς και όλη την ομάδα της Πρεσβείας που είμαστε επιτέλους σε θέση να σας καλωσορίσουμε όλους, για άλλη μια φορά, όπως παλιά.
Ήλπιζα να πω ότι σήμερα είναι μια ευτυχισμένη μέρα, αλλά δυστυχώς αυτό δεν ισχύει, δεδομένης της διεθνούς κρίσης την οποία βιώνουμε από τις 24 Φεβρουαρίου. Ο πόλεμος έχει επιστρέψει στην καρδιά της ευρωπαϊκής επικράτειας. Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει ήδη προκαλέσει ευρύτατες συνέπειες: θανάτους, καταστροφές, έναν πιο βίαιο κόσμο, μια ενεργειακή και επισιτιστική κρίση. Αλλά αυτό το δράμα έχει και το δικό του μερίδιο ελπίδας. Μια ελπίδα που πηγάζει από την απίστευτη ανθεκτικότητα και αντίσταση του λαού της Ουκρανίας, μια ελπίδα από την ενωμένη και ισχυρή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εταίρων της, μια ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον με την απόφαση να παραχωρηθεί στην Ουκρανία και τη Μολδαβία το καθεστώς υποψήφιου μέλους της Ένωσης μας. Θα παραμείνουμε στο πλευρό της Ουκρανίας μέχρι να επιστρέψει η ειρήνη στην ήπειρό μας.
******
Είθε αυτό το δράμα που ζούμε όχι και τόσο μακριά, στο Βορρά, να καταδείξει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για να αναζητήσουμε μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη, εδώ, στο όμορφο νησί της Κύπρου! Οι παγωμένες συγκρούσεις παραμένουν πληγές που πρέπει να επουλωθούν. Το στάτους κβο στην Κύπρο δεν είναι ακριβώς στάτους κβο. Η κατάσταση αλλάζει, και όχι απαραίτητα προς το καλύτερο: από την αμφισβήτηση των διεθνών κανόνων στα Βαρώσια μέχρι τις διαφαινόμενες απειλές στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τα περιορισμένα δικαιώματα που βιώνουν οι Τουρκοκύπριοι μέχρι τα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης μέσω της πράσινης γραμμής. Οι Ουκρανοί φίλοι μας έχουν αποδείξει ότι υπάρχει ελπίδα, αρκεί να κρατήσουμε αυτή την ελπίδα ζωντανή. Κανένας στόχος δεν είναι ανέφικτος εφόσον υπάρχει θέληση και εμπιστοσύνη. Η Γαλλία είναι έτοιμη να υποστηρίξει κάθε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η διαίρεση δεν αποτελεί επιλογή και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι μια επανενωμένη, ομοσπονδιακή και ευρωπαϊκή Κύπρος δηλαδή μια λύση εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ είναι ακόμη εφικτή. Εκτιμούμε τις άοκνες προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών προς αυτή την κατεύθυνση.
******
Κύριε Πρόεδρε, όπως γνωρίζετε, οι τελευταίοι 6 μήνες ήταν πολύ ιδιαίτεροι για τη Γαλλία, καθώς ασκήσαμε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια δύσκολη περίοδο. Το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό, διότι εσείς προσωπικά - και οι υπουργοί σας - έπρεπε να ταξιδέψετε στις τέσσερις γωνιές της Γαλλίας για τις διάφορες άτυπες συναντήσεις που οργανώσαμε σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Ελπίζω ότι δεν ήταν πολύ κουραστικό και ότι απολαύσατε τη διαμονή σας εκεί. Είναι κρίμα που η Προεδρία μας τελείωσε, τώρα που έχουμε αρκετές απευθείας πτήσεις μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας !
Στην αρχή της Προεδρίας μας, ο Πρόεδρος Μακρόν παρουσίασε τη φιλοδοξία μας: πρώτον, να οικοδομήσουμε μια πιο κυρίαρχη και αυτόνομη Ευρώπη και δεύτερον, να επιταχύνουμε την ανάκαμψη των οικονομιών μας και να θέσουμε τις βάσεις για ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης στη μετα-COVID εποχή, τρίτον, να εργαστούμε για μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες της και να φροντίσουμε τη νεολαία της.
Έπρεπε να αφιερώσουμε το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής μας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά οι αρχικοί μας στόχοι παραμένουν 100% σε ισχύ. Έπρεπε μάλιστα να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για περισσότερη αυτονομία, ιδίως όσον αφορά την ενέργεια.
Συνολικά καταγράψαμε πολλές επιτυχίες. Επιτρέψτε μου να αναφέρω μερικές από αυτές : τη «Στρατηγική πυξίδα» για την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας, τη φιλόδοξη δέσμη μέτρων για το κλίμα «Fit for 55», βασικές πρωτοβουλίες για την αύξηση της προστασίας της βιοποικιλότητας μέσω της Συνόδου Κορυφής «Ένας Ωκεανός»: που πραγματοποιήθηκε στη Βρέστη, τη θέσπιση ελάχιστης εκπροσώπησης των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, τη δημιουργία, παντού στην Ευρώπη, ενός κατώτατου μισθού. Γνωρίζω, κύριε Πρόεδρε, ότι η εφαρμογή, στην Κύπρο, του ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού ήταν ένα σχέδιο στο οποίο πίστευε πολύ η αείμνηστη Υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου, στην οποία θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής για άλλη μια φορά.
Με τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, τα αποτελέσματα της οποίας αποκαλύφθηκαν τον Μάιο, ακούσαμε τους πολίτες μας, ιδίως τους νέους, σχετικά με τις προσδοκίες και τις προτάσεις τους. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να εφαρμόσουμε τις συστάσεις τους.
Εδώ στην Κύπρο, διοργανώσαμε αρκετές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας. Μια σειρά από σημαντικά γεύματα εργασίας μεταξύ πρέσβεων της ΕΕ και υψηλόβαθμων Κύπριων αξιωματούχων, καθώς και εσάς, κ. Πρόεδρε. Ευχαριστώ! Κάποιες δημόσιες και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Ιδεών», που φιλοξενήθηκε από το Κοινοβούλιο, όπου δώσαμε το λόγο στην κυπριακή νεολαία, μια έκθεση για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική κληρονομιά, ένα φεστιβάλ ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Πολλές ευχαριστίες στους Ευρωπαίους συναδέλφους μου που συνέβαλαν σε αυτές τις εκδηλώσεις.
Επιτρέψτε μου επίσης να ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες μου στην Πρεσβεία, στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στην οικία για την εξαιρετική τους εργασία κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας. Ήταν ένα πραγματικό ομαδικό επίτευγμα!
Ευχόμαστε τώρα καλή επιτυχία στην τσεχική Προεδρία.
******
Κύριε Πρόεδρε, το περασμένο έτος ήταν επίσης πολύ σημαντικό για την εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων, μιας σχέσης που αντλεί τη δύναμή της από τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και την ένταξή μας στην ΕΕ. Στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, δεν μπορώ παρά να αναφέρω την πρόσφατη απόφαση της Κύπρου να αγοράσει έξι υπερσύγχρονα ελικόπτερα από την Airbus, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής μας άμυνας. Πολλές ευχαριστίες και πάλι στην Κυπριακή Δημοκρατία για την υποδοχή των πλοίων μας στα λιμάνια της, συμπεριλαμβανομένου για άλλη μια φορά, φέτος, του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle. Απόψε μαζί μας είναι και οι ναύτες της φρεγάτας Provence, η οποία απολαμβάνει επί του παρόντος την κυπριακή φιλοξενία στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η σχέση μας επεκτάθηκε επίσης στον οικονομικό τομέα χάρη στις νέες συμβάσεις που υπογράφηκαν πρόσφατα στον τομέα της επεξεργασίας νερού και της υγιεινής ή στην αγορά λιανικής πώλησης τροφίμων μεταξύ του ομίλου Casino και της Alphamega, για παράδειγμα. Περισσότερες απευθείας πτήσεις έφεραν επίσης Γάλλους τουρίστες στην Κύπρο και Κύπριους στη Γαλλία. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στον τομέα της εκπαίδευσης: (1) με την ανάπτυξη του γαλλοκυπριακού σχολείου στη Λευκωσία (περισσότερα από 440 παιδιά φοιτούν εκεί και αναμένουμε ακόμη περισσότερα το επόμενο έτος) και το άνοιγμα, τον Σεπτέμβριο, ενός παραρτήματος στη Λεμεσό, (2) με την αύξηση του αριθμού των Κυπρίων που μαθαίνουν γαλλικά στα κυπριακά σχολεία και (3) με την αύξηση του αριθμού των Κυπρίων φοιτητών που επιλέγουν γαλλικά πανεπιστήμια για τις σπουδές τους. Έκαναν μια καλή επιλογή!
Και θα κλείσω με μία πιο θετική νότα. Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω και πάλι που ήρθατε σύσσωμοι για να γιορτάσετε τη γαλλική Ημέρα της Βαστίλης, η οποία ενσαρκώνει τις βασικές μας αξίες «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη».
Σας εύχομαι μια υπέροχη βραδιά!