14 Ιουλίου 2021 : ομιλία [en] [fr] [tr]

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρία Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,
Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και Κύριοι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων,
Κυρία εκπρόσωπε των Γάλλων στο εξωτερικό, Κυρίες και Κύριοι Επίτιμοι Πρόξενοι,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί φίλοι,

Επτά μήνες μετά την άφιξή μου στην Κύπρο, είμαι ευτυχής που μπορώ, μαζί με τον σύζυγό μου και όλη την ομάδα της Πρεσβείας, να σας υποδεχθώ απόψε εδώ για να γιορτάσουμε την εθνική μας επέτειο. Σας ευχαριστούμε που δεχθήκατε την πρόσκλησή μας παρά την αφόρητη ζέστη!

Λόγω των μέτρων COVID, έπρεπε να μειωθεί κατά πολύ ο αριθμός των προσκεκλημένων, αλλά ελπίζω ότι, του χρόνου, θα είμαστε πολύ περισσότεροι, όπως συνηθίζαμε πριν. Μου είπαν ότι, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεξιώσεων της Γαλλικής Επετείου, αυτός ο κήπος ήταν συνήθως τόσο γεμάτος που δεν έπεφτε καρφίτσα!

Επιτρέψτε μου μια σκέψη για τα θύματα της τρομερής πυρκαγιάς πριν από 10 ημέρες, για όσους έχασαν τα σπίτια τους ή, δυστυχώς, τη ζωή τους. Η αλληλεγγύη που επέδειξαν η ΕΕ και οι φίλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, αλλά και ο κυπριακός λαός προς τους συμπατριώτες του ήταν πολύ συγκινητική.

*******

Κύριε Πρόεδρε,

Η 14η Ιουλίου είναι μια πολύ ξεχωριστή ημέρα για τη Γαλλία και τον Γαλλικό λαό. Ανατρέχοντας στην ιστορία, η Γαλλία γιορτάζει δύο γεγονότα-ορόσημα της Γαλλικής Επανάστασης: την κατάληψη της Βαστίλης από τον λαό του Παρισιού στις 14 Ιουλίου 1789, αλλά και, ένα χρόνο αργότερα, τη "fête de la Fédération", τη γιορτή της ομοσπονδίας, η οποία πραγματοποιήθηκε για να συμβολίσει την ενότητα του Γαλλικού Έθνους γύρω από τα ιδανικά και τις αξίες του. Οι αξίες αυτές αντικατοπτρίζονται στο σύνθημά μας: "Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη". Αξίες, των οποίων η σημασία αναδείχθηκε από την πανδημία.

- Ελευθερία: παρά τους αναγκαίους περιορισμούς που έπρεπε να θεσπίσουμε για την καταπολέμηση της πανδημίας, καταφέραμε να διαφυλάξουμε τις θεμελιώδεις και ζωτικές δημοκρατικές μας ελευθερίες.

- Ισότητα: η δύσκολη περίοδος που περάσαμε έθεσε σε δοκιμασία τις κοινωνίες μας, θέτοντας σε κίνδυνο την ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, στις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, στην αξιοπρέπεια, στα ίδια δικαιώματα. Γι’ αυτό ήταν τόσο σημαντικό που η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε εφαρμογή ένα τεράστιο σχέδιο ανάκαμψης που επιτρέπει στα κράτη να παρέχουν στους πολίτες τους ό,τι χρειάζονται.

- Αδελφοσύνη: χωρίς την αδελφοσύνη και την αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων, δεν θα μπορούσαμε να προμηθευτούμε τα εμβόλια που απαιτούνται για την ταχεία υλοποίηση μαζικών εκστρατειών εμβολιασμού. Τώρα είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε και άλλες χώρες να αποκτήσουν τις ίδιες δυνατότητες. Η μάχη κατά της πανδημίας δεν έχει κερδηθεί ακόμη. Αλλά, τουλάχιστον στην Ευρώπη, μπορούμε τώρα να δούμε το φως στην άκρη του τούνελ. Αυτό μπορεί να κάνει η Ευρώπη όταν είναι ενωμένη και δείχνει αλληλεγγύη !

********

Κύριε Πρόεδρε,

Γεωγραφικά, η Κύπρος και η Γαλλία βρίσκονται στα δύο άκρα της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Αλλά μέσα από την καρδιά και τη δύναμη της φιλίας, η Κύπρος και η Γαλλία δεν ήταν ποτέ πιο κοντά. Και οι δύο χώρες μας συνδέονται με μια μακρά ιστορία. Η κοινή μας ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενισχύσει αυτούς τους δεσμούς και τα κοινά μας συμφέροντα.
Θα ξεκινήσω με τον πολιτισμό, τη γλώσσα και την εκπαίδευση: φέτος σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, ιδίως όσον αφορά τη γαλλοφωνία.
Ως συνδεδεμένο μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, η Κύπρος αποφάσισε να δώσει στη γαλλική γλώσσα σημαντικότερη θέση στο εκπαιδευτικό της σύστημα. Είμαι ευτυχής με αυτή την απόφαση.

Στον τομέα της άμυνας, υπάρχουν ισχυροί στρατηγικοί δεσμοί μεταξύ των δύο ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι έχουν ενισχυθεί, ιδίως χάρη στους πολλούς ελλιμενισμούς πλοίων του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην Κύπρο. Όπως γνωρίζετε, το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, αυτό το ατσάλινο τέρας, ελλιμενίστηκε για άλλη μια φορά στην Κύπρο πριν από λίγες εβδομάδες. Σίγουρα, δεν ήταν το μόνο σε αυτή την κατηγορία "βαρέων βαρών" φέτος! Παρόλα αυτά είμαστε πρόθυμοι να παραμείνουμε οι πιο πιστοί επισκέπτες των λιμανιών της Λεμεσού και της Λάρνακας.

Η γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο καταδεικνύει τη διαρκή δέσμευσή μας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Οι εντάσεις έχουν μειωθεί πρόσφατα. Οι παράνομες δραστηριότητες έχουν σταματήσει τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, αυτή η "αποκλιμάκωση" θα πρέπει να είναι μακροχρόνια και βιώσιμη. Η Γαλλία θα παραμείνει σε επαγρύπνηση και πάντα έτοιμη να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο και τις αρχές στο θέμα αυτό, μέσω του διαλόγου και του αμοιβαίου σεβασμού. Η ενέργεια είναι ένας άλλος τομέας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της συνεργασίας - και όχι του ανταγωνισμού- στην περιοχή. Η Γαλλία θα διαδραματίσει τον ρόλο της ως νέο πλήρες μέλος του φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF).

Εύχομαι επίσης η Κύπρος και η Γαλλία να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε νέους τομείς. Συνεργαζόμαστε, κύριε Πρόεδρε, με ορισμένους Υπουργούς σας για την εκπλήρωση του στόχου αυτού: στην καινοτομία και την έρευνα, ιδίως στον ψηφιακό τομέα, στην ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς πρόκειται για την ενέργεια του μέλλοντος, καθώς και στον τουρισμό. Όλοι αυτοί οι τομείς αποτελούν βασικούς τομείς για την αναπτυξιακή στρατηγική της Κύπρου.

Γνωρίζουμε επίσης ότι μπορούμε να βασιστούμε στην Κύπρο για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η ισότητα των φύλων, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο του "φόρουμ για την ισότητα των γενεών" που μόλις πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

********

Κύριε Πρόεδρε,

Όλα αυτά τα έργα θα καρποφορήσουν ακόμη περισσότερο εάν υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο και στην γύρω περιοχή, εάν η χώρα ενωμένη, είναι σε θέση να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της, ιδίως τη νεολαία της, για να κοιτάξει το μέλλον.

Αυτό προφανώς προϋποθέτει την εξεύρεση λύσης στο αιώνιο "Κυπριακό πρόβλημα".

Ας είμαστε ξεκάθαροι: η λύση αυτή δεν μπορεί να βρεθεί μέσω της διαίρεσης. Η διαίρεση σημαίνει ότι όλες οι πλευρές θα χάσουν. Η Γαλλία, ως χώρα της ΕΕ και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, προσβλέπει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών. Δημιουργικές ιδέες ή κάποια ευελιξία θα είναι πιθανώς χρήσιμες, όπως συμβαίνει σε κάθε επιτυχημένη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αλλά η πυξίδα μας θα πρέπει να παραμείνει σταθερά η διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος ενός επικίνδυνου αδιεξόδου δεδομένων των θέσεων που παρουσιάστηκαν στη Γενεύη. Το επείγον, η αποφασιστικότητα, ίσως και κάποια τόλμη, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Όχι αντιπαραγωγικές και μη ρεαλιστικές προϋποθέσεις για τις συνομιλίες.

Η επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης μετά από σχεδόν 450 ημέρες κλεισίματος ήταν μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι είναι σε θέση να ξαναδούν ο ένας τον άλλον. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης αποκλείει οποιεσδήποτε προκλήσεις ή ενέργειες που αντιβαίνουν στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Γι’ αυτό πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς αποφάσεις σχετικά με τα Βαρώσια και το θέμα να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου.

********

Επιτρέψτε μου να κλείσω μιλώντας για την Ευρώπη. Σκεφτήκαμε ότι ακούγοντας τον ευρωπαϊκό ύμνο, την "Ωδή στη χαρά" του Μπετόβεν, μαζί με τους εθνικούς μας ύμνους, θα ήταν ένας καλός τρόπος για να θυμηθούμε πόσο πολύ χρειαζόμαστε την Ευρώπη. Η πανδημία το κατέστησε αυτό τόσο σαφές.

Μια Ευρώπη που παρέχει περισσότερη αλληλεγγύη, μια Ευρώπη που είναι πιο κυρίαρχη, μια Ευρώπη που παίζει πλήρως το ρόλο της ως μεγάλη δύναμη στη διεθνή σκηνή, και μια Ευρώπη που αγαπήθηκε από τη νεολαία της και αντιπροσωπεύει το μέλλον μας.

Αυτές θα είναι οι κύριες προτεραιότητες της γαλλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε στην Κύπρο για να μας υποστηρίξει στην υλοποίηση μιας τόσο φιλόδοξης ατζέντας.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, σας καλώ τώρα να απολαύσετε το υπόλοιπο της βραδιάς.

Ζήτω η φιλία μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας !

publie le 15/07/2021

hautdepage