Τα σύμβολα της Γαλλίας

 • Η γαλλική σημαία

  Εθνικό σύμβολο της Πέμπτης Δημοκρατίας, η τρίχρωμη σημαία γεννήθηκε από την ένωση, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, των χρωμάτων του βασιλιά (άσπρο) και της πόλης του Παρισιού (μπλε και κόκκινο). Σήμερα, η τρίχρωμη σημαία κυματίζει σε όλα (...)

  lire plus

 • Η 14η Ιουλίου

  H 14η Ιουλίου, επαναστατική ημέρα στο Παρίσι που καθιερώθηκε ως εθνική εορτή, συνδυάζει σήμερα την επισημότητα στρατιωτικών παρελάσεων με την φιλικότητα χορών και βεγγαλικών. Η κατάληψη της Βαστίλλης, στις 14 Ιουλίου 1789, εορτάζεται στη Γαλλία πάνω (...)

  lire plus

 • Η « Μαριάννα »

  Αν και το Σύνταγμα του 1958 καθιέρωσε την τρίχρωμη σημαία ως εθνικό σύμβολο, η « Μαριάννα » ενσαρκώνει και εκείνη τη Γαλλική Δημοκρατία.
  Οι πρώτες αναπαραστάσεις μιας γυναίκας που φέρει φρυγικό σκούφο, αλληγορία της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, (...)

  lire plus

 • Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη

  Εμπνευσμένη από την διακήρυξη της αμερικανικής επανάστασης του 1776 και του φιλοσοφικού πνεύματος του 18ου αιώνα, η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη του 1789 σημειώνει το τέλος του Παλαιού Καθεστώτος και την αρχή μιας νέας (...)

  lire plus

 • Η Μασσαλιώτιδα

  Πολεμικό επαναστατικό άσμα και ύμνος στην ελευθερία αρχικά, η Μασσαλιώτιδα υιοθετήθηκε προοδευτικά ως εθνικός ύμνος. Σήμερα, συνοδεύει τις περισσότερες επίσημες εκδηλώσεις. p align=justify>Το 1792, μετά την κήρυξη πολέμου στην Αυστρία από τον (...)

  lire plus

hautdepage