Συναντήσεις του κυρίου Jean-Yves Le Drian και της κυρίας Amélie de Montchalin με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, κύριο Νίκο Χριστοδουλίδη (7 Μαΐου, 2019) [en] [fr]

Ο Jean-Yves Le Drian, Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, την Τρίτη 7 Μαΐου. Σε συνέχεια της επίσκεψης του Γάλλου Υπουργού στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 2018 και της επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στη Λευκωσία στις 29 Ιανουαρίου, 2019, οι Υπουργοί θα συζητήσουν τη σημασία των διμερών σχέσεων, τον στρατηγικό τους χαρακτήρα και για τις δύο χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και την ανάπτυξή τους στον τομέα της άμυνας και της ενέργειας. Θα συζητήσουν επίσης το Κυπριακό, στο οποίο η Γαλλία παραμένει έτοιμη να στηρίξει τις προσπάθειες των μερών, όταν αυτά είναι έτοιμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Τέλος, θα συζητήσουν σημαντικά διεθνή θέματα, κυρίως το συριακό, και ευρωπαϊκά θέματα, ιδιαίτερα θέματα μετανάστευσης, ενώ η Κύπρος ανησυχεί ιδιαίτερα για τα μεταναστευτικά ρεύματα μέσω της Ανατολικής Μεσογείου.

Η κ. Amélie de Montchalin, Υφυπουργός παρά τω Υπουργώ Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, θα συζητήσει επίσης με τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη τα κυριότερα ευρωπαϊκά θέματα, κυρίως το Brexit, τις ισορροπίες του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και την περαιτέρω ολοκλήρωση της ευρωζώνης. Κατά την προετοιμασία της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 9ης Μαΐου, 2019, θα συζητήσουν επίσης τις βασικές προκλήσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το επόμενο στρατηγικό πρόγραμμα θα επιτρέψει την υλοποίηση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας.

Ενόσω η Τουρκία ανακοινώνει ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Γαλλία επαναλαμβάνει την αδιάψευστη δέσμευσή της για το σεβασμό του διεθνούς ναυτικού δικαίου και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Γαλλία παροτρύνει τις τουρκικές αρχές να αποφύγουν τις προκλητικές ενέργειες που σαφώς παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης σε μια περιοχή που χρειάζεται σταθερότητα. Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βασιστεί στην αλληλεγγύη και την υποστήριξη της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως εκφράστηκε από την Ύπατη Εκπρόσωπο κ. Mogherini.

publie le 27/09/2019

hautdepage