Συναντήσεις του Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο (25/02/2016) [fr] [tr]

JPEG

Ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, κ. Harlem Désir, βρίσκεται στην Κύπρο για να συμμετάσχει στην τρίτη Υπουργική Σύσκεψη της Μεσογειακής Ομάδας, η οποία θα διεξαχθεί στις 25 και 26 Φεβρουαρίου στη Λεμεσό και θα ασχοληθεί με την κατάσταση στη Συρία και στη Λιβύη και με τις σχέσεις ΕΕ και αραβικών χωρών. Εκμεταλλευόμενος την εδώ παρουσία του, εκδήλωσε την επιθυμία να έχει διμερείς συναντήσεις και να ενημερωθεί για την διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη. Συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κ. Mustafa Akinci και με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, κ. Espen Barth Eide.
Κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Désir και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζήτησαν θέματα διμερών σχέσεων Γαλλίας και Κύπρου, ιδίως στον εμπορικό και οικονομικό τομέα, καθώς και θέματα συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ο Πρόεδρος και ο Υφυπουργός χαιρέτισαν την αριστεία των σχέσεων των δύο χωρών και έκριναν ότι θα μπορούσαν να ενισχυθούν περεταίρω στους συγκεκριμένους τομείς. Ο κ. Désir αναφέρθηκε επίσης στη σημασία την οποία δίνει η Γαλλία στη στενή συνεργασία με τη Λευκωσία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων σε περιφερειακό επίπεδο και χαιρέτησε το γεγονός ότι τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στην Κύπρο, κατά την Υπουργική Σύσκεψη της Μεσογειακής Ομάδας. Επίσης έγινε αναφορά και στις ενδοκοινοτικές συνομιλίες. Ο Υφυπουργός επιβεβαίωσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τη σταθερή στήριξη της Γαλλίας στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού και την ικανοποίησή του για την πλήρη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με τον ΟΗΕ στη διαδικασία επανένωσης του νησιού.

JPEG

Κατά τη συνάντηση του Υφυπουργού με τον επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κ. Mustafa Akinci, έγινε επίσης απολογισμός της διαδικασίας των συνομιλιών. Ο κ. Désir επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Γαλλίας στις συνομιλίες και εξέφρασε στον κ. Akinci την ικανοποίησή του για την πρόοδο που επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα. Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία του έργου που ανέλαβαν τα δύο μέρη με τη στήριξη του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτως ώστε η τουρκοκυπριακή κοινότητα να είναι σε θέση να εφαρμόσει πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο και ενεθάρρυνε τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

JPEG

Η συνάντηση του Γάλλου Υφυπουργού με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, κ. Espen Barth Eide, του έδωσε την ευκαιρία να σχηματίσει μία εικόνα για τις εξελίξεις στις συνομιλίες και για τις προσπάθειες που γίνονται εν όψει της επανένωσης του νησιού. Αναφέρθηκαν εκτενώς στη στήριξη του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία αυτή και ο κ. Désir επαναβεβαίωσε στον κ. Eide τη στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες αυτές.

JPEG

publie le 26/02/2016

hautdepage