Συνέντευξη του Πρέσβη στην Καθημερινή (26/10/2014)

JPEG Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, η Α.Ε κος Jean-Luc FLORENT, έδωσε συνέντευξη στις 23 Οκτωβρίου στον Λευτέρη Αδειλίνη. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη έκδοση της Καθημερινής στις 26 Οκτωβρίου 2014.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ JEAN-LUC FLORENT

Πώς βλέπετε την κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού πλοίου Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ;

Όπως γνωρίζετε, η Γαλλία εξέδωσε πρόσφατα δήλωση στην οποία τόνιζε ότι αναγνωρίζουμε πλήρως το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να πραγματοποιεί έρευνες και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Πρόκειται για διαρκή θέση της Γαλλίας που επαναδιατυπώθηκε πρόσφατα με σαφή τρόπο. H Κύπρος είναι σε θέση να επιμένει για τα δικαιώματά της στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Προσδίδουμε, όμως, μεγάλη σπουδαιότητα στη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί εν ζωή η τρέχουσα διαπραγματευτική διαδικασία, ειδικά τώρα με την άφιξη του κ. Άιντε, του νέου ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ. Και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί λύση στο πολιτικό πρόβλημα. Γι αυτό το λόγο θεωρούμε σημαντική την επανέναρξη της διαδικασίας υπό την προϋπόθεση ότι και οι δύο πλευρές θα καταβάλουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Υποθέτω, μάλιστα, ότι ο κ. Άιντε θα διαδραματίσει ρόλο στο να διευκολύνει την επανέναρξη του διαλόγου.

Πριν μιλήσουμε για το αν και πώς οι πλευρές θα επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα ήθελα να διασαφηνίσω αν αυτή στιγμή είμαστε ενώπιον μιας κατάστασης, όπου έχουν παραβιαστεί κυριαρχικά δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι σαφές πως μια χώρα έχει κυριαρχικά δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της. Και ένα από αυτά τα δικαιώματα είναι η πιθανότητα να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, όπως είναι οι υδρογονάνθρακες. Δεν σημαίνει ότι η παράκτια χώρα, σε αυτή την περίπτωση η Κύπρος, είναι η μόνη που μπορεί να ενεργεί μέσα στην ΑΟΖ. Σημαίνει, όμως, ότι οποιαδήποτε ξένη επιχείρηση, ή οποιαδήποτε τρίτη χώρα, θα χρειαστεί την έγκριση της Κύπρου για να ενεργήσει εντός της ΑΟΖ της, ειδικά σε ότι αφορά την έρευνα και εκμετάλλευση φυσικών πόρων.

Θα λέγατε επομένως ότι η Τουρκία είναι σε επισφαλή θέση με τον τρόπο που ενεργεί;

Αυτές είναι οι πρόνοιες του διεθνούς δικαίου. Όπως γνωρίζετε, όμως, η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και αντικρούει ορισμένες από τις πρόνοιες της συγκεκριμένης σύμβασης. Νομικά ομιλούντες, υπάρχει η μία πλευρά, αυτή της συνθήκης, που είναι ξεκάθαρη και είναι και η άλλη πλευρά, της Τουρκίας που δεν μετέχει στη σύμβαση και αντικρούει κάποιες από τις πρόνοιές της. Παρ’ όλα αυτά, σε ότι αφορά τη Γαλλία, είμαστε χώρα που μετέχουμε στη σύμβαση και σε για μας αποτελεί γεγονός το δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει κάτι περισσότερο που θα μπορούσε να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρα από δηλώσεις, για να διασφαλίσει πως χώρες όπως η Τουρκία δεν θα παραβιάζουν δικαιώματα χωρών μελών της Ένωσης;

Για την ώρα (η συνέντευξη λήφθηκε την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες), δεν γνωρίζω να υπάρχει θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αντιλαμβάνομαι ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα εγείρει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οπότε ας περιμένουμε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για να δούμε αν υπάρξει κάποια δήλωση ή ενέργεια από την ΕΕ. Για την ώρα, όμως, είναι δύσκολο να ξέρουμε ποια ακριβώς θα είναι η αντίδραση.

Ποια είναι η γνώμη σας, γιατί η Τουρκία ενεργεί κατ’ αυτό τον τρόπο;

Εξαρτάται από την Τουρκία να εξηγήσει ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους ενεργεί κατ’αυτό τον τρόπο. Όποιοι κι αν είναι αυτοί, προτεραιότητα τώρα είναι πώς θα διευκολύνουμε τα πράγματα ώστε να επαναρχίσει η διαδικασία λύσης κατά τις επόμενες βδομάδες ή μήνες.

Τι πρέπει να γίνει, κατά τη γνώμη σας, για να μπορέσουν οι πλευρές να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου;

Θεωρώ ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να αποφευχθεί κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να περιπλέξει περισσότερο τη σημερινή κατάσταση. Θα πρέπει να εκτονωθεί η ένταση. Στη συνέχεια, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ, ο κ.Άιντε θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο, σε συνεννόηση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, για να διευκολυνθεί η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Είναι μια διαδικασία λεπτή και περίπλοκη και αντιλαμβάνομαι ότι θα απαιτηθεί κάποιο χρονικό διάστημα για να επανέλθουν οι πλευρές στο τραπέζι.

Τι νόημα έχει να υπάρχει η διαδικασία απλώς και μόνο να διατηρείται εν ζωή και να μη συζητείται η ουσία του προβλήματος;

Βεβαίως αντιλαμβάνομαι πως αν η διαδικασία λύσης επαναρχίσει, όπως ευχόμαστε, στις επόμενες βδομάδες τότε υποθέτουμε πως θα επαναληφθεί από το σημείο που είχε σταματήσει προηγουμένως. Δηλαδή θα πρέπει να εισέλθουν οι πλευρές στη νέα φάση της διαπραγμάτευσης, όπως είχε συμφωνηθεί από τους δύο ηγέτες τον Σεπτέμβριο, κατά την πρώτη συνάντησή τους με τον κ. Άιντε.

Πριν λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι το φυσικό αέριο θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πριν από τη λύση του κυπριακού. Θεωρείται πως θα είναι σοφό κάτι τέτοιο από την πλευρά των Ε/Κ;

Γι αυτό το ζήτημα θα πρέπει να ρωτήσετε τις πλευρές. Γνωρίζω καλά, όμως, η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι σαφέστατη. Καταρχήν, ότι η Κύπρος έχει δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της. Και η Κύπρος θεωρεί ότι από τη στιγμή που είναι κυριαρχικό δικαίωμα, δεν χρειάζεται να μπει στη διαδικασία διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση πως αν αύριο λυθεί το πρόβλημα τότε οι υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ θα κατανευθούν σε όλους τους Κύπριους, συμπεριλαμβανομένης της τ/κ κοινότητας. Αυτή είναι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι ξεκάθαρη.

Πώς βλέπετε την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Και συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ;

Η κατάσταση στην περιοχή είναι φυσικά πολύ δύσκολη με όλα αυτά που συμβαίνουν στο Ιράκ, τη Συρία, για να μην αναφέρω και όσα συμβαίνουν μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Και βεβαίως η γεωγραφική εγγύτητα καθιστά την Κύπρο άμεσα εμπλεκόμενη στα όσα γίνονται σε αυτή την περιοχή. Όλοι γνωρίζουμε το ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκία σε αυτό το πλαίσιο. Και είναι αλήθεια ότι πρόκειται για μια κατάσταση που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Ελπίζω ότι η διεθνής κοινότητα θα είναι σε θέση να βρει λύσεις σε αυτή τη λεπτή κατάσταση. Θα χρειαστεί, όμως, καιρός και ελπίζουμε ότι οι υδρογονάνθρακες θα είναι παράγοντας συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων χωρών κι όχι ένα παράγοντας διαίρεσης και αποσταθεροποίησης.

Αυτός είναι και ο στόχος των χωρών που έχουν ανακαλύψει πρόσφατα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην επικράτειά τους...

Σε κάθε περίπτωση, όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια τεμάχια που είναι κοινά μεταξύ των διαφόρων χωρών της περιοχής. Της Κύπρου με το Ισραήλ, για παράδειγμα, ή με την Αίγυπτο ή ακόμα και με το Λίβανο αργότερα. Και οι χώρες αυτές θα πρέπει να συνεργαστούν για την εκμετάλλευση των όποιων αποθεμάτων διαθέτουν από κοινού. Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι αυτή η ευκαιρία θα χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής και όχι για να δημιουργήσει νέες εντάσεις και διχόνοιες.

Πώς εξελίσσεται η διεθνής μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος; Γνωρίζουμε πως η Γαλλία έχει μεγάλη εμπλοκή κι έχει ζητήσει μάλιστα διευκολύνσεις από την κυπριακή κυβέρνηση για τα αεροσκάφη της που επιχειρούν κατά του ISIL.

Πρώτα απ΄όλα, η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται πλήρως τους κινδύνους που δημιουργεί η δράση του Ισλαμικού Κράτους. Γι αυτό άλλωστε συστήθηκε η ευρύτατη διεθνής συμμαχία, στην οποία η Γαλλία συμμετέχει ενεργά από την αρχή. Όπως γνωρίζετε, η Γαλλία χρησιμοποιεί αεροσκάφη της για επιδρομές στο Ιράκ, υπό την έγκριση της ιρακινής κυβέρνηση, η οποία υπέβαλε σχετικό αίτημα προς τη Γαλλία. Η απειλή από τη δράση του ISIL είναι πραγματική και δεν πλήττει μόνο την περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Και γι αυτό υπάρχει η ανάγκη μια ισχυρή διεθνής συμμαχία να αγωνιστεί κατά της τρομοκρατίας. Οι άνθρωποι αυτοί είναι τρομοκράτες. Όπως θα θυμάστε, Γάλλος πολίτης αποκεφαλίστηκε πρόσφατα στην Αλγερία από μια οργάνωση που δηλώνει ότι ανήκει στην ομπρέλα του Ισλαμικού Κράτους.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η κατάσταση της οικονομίας στην Ευρώπη αυτή την περίοδο. Αντιμετωπίζεται η κρίση ή βυθίζεται ξανά η Γηραιά Ήπειρος στην αβεβαιότητα; Αναλαμβάνομαι πως και η Γαλλία αντιμετωπίζει δυσκολίες αυτό τον καιρό...

Πρώτα απ’ όλα, στο επίπεδο της ευρωζώνης διαπιστώνουμε μια βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, σε σύγκριση με το τι λάμβανε χώρα πριν δύο ή τρία χρόνια. Υπάρχουν, όμως, πολλά που πρέπει να γίνουν για να διασφαλίσουμε ανάπτυξη, απασχόληση και τραπεζική σταθερότητα σε πολλές από τις χώρες που συμμετέχουν στην ευρωζώνη. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν διάφορες χώρες δεν έχουν την ίδια φύση ή τις ίδιες ακριβώς αιτίες. Είναι σαφής, όμως, η ανάγκη – και θα φανεί στους επόμενους μήνες – να διασφαλιστεί η ανάπτυξη και η απασχόληση. Και αυτή είναι η θέση που εξέφρασε η Γαλλία περισσότερο από ένα χρόνο πριν. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα λιτότητας και η δημοσιονομική πειθαρχία είναι απαραίτητα στοιχεία για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση μιας χώρας. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι σαφές ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες θα πρέπει να λάβουν βοήθεια από τις άλλες χώρες-μέλη. Και για άλλη μια φορά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την ανάγκη για ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης. Η δημοσιονομική πτυχή από τη μια και οι πτυχές της ανάπτυξης και της κοινωνικής καλυτέρευσης από την άλλη είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους και πρέπει εφαρμοστούν σε συνδυασμό κι όχι η κάθε μία ξεχωριστά.

publie le 26/11/2014

hautdepage