Συνέντευξη του Πρέσβη της Γαλλίας στην κυπριακή εφημερίδα « Ο Φιλελεύθερος ». [fr]

Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, Κ. Ρενέ Τροκάζ, έδωσε συνέντευξη στην κυπριακή εφημερίδα « Ο Φιλελεύθερος », που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΠΡΕΣΒΗ ΓΑΛΛΙΑΣ
ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

1. Ποιες είναι οι πρώτες σας εμπειρίες στην Κύπρο εδώ και λίγες εβδομάδες που βρίσκεστε στο νησί μας;
΄
Η δραστηριότητά μου υπήρξε πολύ έντονη από τη στιγμή της άφιξής μου. Λίγες ημέρες μετά την άφιξή μου παρουσίασα τα διαπιστευτήριά μου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Επισκέφθηκα τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κύριο Χρυσόστομο Β, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, αρκετούς Υπουργούς, τους Προέδρους του ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, τον Γενικό Εισαγγελέα και πολλές άλλες προσωπικότητες. Και στη συνέχεια, κατά την εβδομάδα της άφιξής μου, εξέφρασα την επιθυμία να επισκεφθώ την εφημερίδα σας, τον «Φιλελεύθερο» όπου συζητήσαμε πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα θέματα. Επίσης είχαμε την επίσκεψη του Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κυρίου Harlem Désir, στις 25 και 27 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την κυπριακή προεδρία.

Έπειτα συμμετείχα, όπως και το υπόλοιπο προσωπικό της πρεσβείας, σε πολλές σημαντικές εκδηλώσεις όπως το «Goût de France» την 21η Μαρτίου για να εορτάσουμε τη γαλλική γαστρονομία, τα εγκαίνια της έκθεσης του Josef Koudelka στη Λεμεσό στις 22 Μαρτίου. Τον περασμένο μήνα δημιουργήσαμε λογαριασμό της Πρεσβείας της Γαλλίας στο Facebook, για να ενισχύσουμε την παρουσία μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να είμαστε πιο κοντά στο κυπριακό κοινό.

Έχω ακόμα πολλά πράγματα να ανακαλύψω και να συναντήσω πολύ κόσμο. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κίνητρο ιδίως όταν έχουμε την ευκαιρία να εκπροσωπούμε τη Γαλλία σε μία τόσο φιλόξενη χώρα όπως η Κύπρος.

2. Ήρθατε σε μια κρίσιμη περίοδο σ’ ότι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Από τις έως τώρα επαφές σας τι είναι αυτό που εσείς αποκομίζετε; Υπάρχει θέληση για λύση ή απλώς οι δύο πλευρές συνομιλούν για χάρη των συνομιλιών;

Υπάρχει σαφώς η δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας να τεθεί τέλος σε αυτή την αναχρονιστική διαίρεση που δεν ωφελεί κανέναν. Για να αξιοποιηθεί η ευκαιρία αυτή (απαιτiται) σκληρή δουλειά, δηλαδή αυτό ακριβώς που κάνουν τα δύο μέρη σήμερα, τόσο σε επίπεδο ηγετών όσο και σε επίπεδο διαπραγματευτών και των ομάδων τους. Ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμάμε τις δυσκολίες που υπάρχουν μετά από 40 χρόνια διχοτόμησης, τόσο σε επίπεδο της ίδιας της διαδικασίας όσο και στη σκέψη των Κυπρίων οι οποίοι θα πρέπει να πεισθούν για τη βιωσιμότητα της λύσης την οποία θα τους προτείνουν. Ως προς την πτυχή αυτή, οι προσπάθειες προσέγγισης της κοινωνίας των πολιτών είναι σημαντικές είτε πρόκειται για διαθρησκευτικό διάλογο, είτε για επαφές μεταξύ πολιτικών κομμάτων, επιχειρηματιών, των Δήμων Λευκωσίας και Αμμόχωστου, της Επιτροπής αγνοουμένων ή των ανταλλαγών σε πολιτιστικά θέματα και θέματα κληρονομιάς. Θα μπορούσε επίσης να καταβληθεί για παράδειγμα περισσότερη προσπάθεια στον τομέα του αθλητισμού.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η επανένωση του νησιού θα ωφελούσε όλους τους κατοίκους και όλους τους τομείς (οικονομία, πολιτική, διπλωματία, ασφάλεια…). Θα ωφελούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και το σύνολο μιας περιοχής στην οποία υπάρχουν σημαντικές εντάσεις. Θα επέτρεπε στην Κύπρο να ανακτήσει πλήρως τη θέση της αφού σήμερα η διαίρεση εμποδίζει την οικονομική, πολιτική ή διπλωματική ανάπτυξή της.

3. Η Γαλλία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει και μπορεί να διαδραματίσει συγκεκριμένο ρόλο στις προσπάθειες για λύση;

Αυτό τον ρόλο τον διαδραματίζουμε ήδη. Στο πλαίσιο αυτό, η Γαλλία ανέκαθεν υποστήριζε τη διεθνή νομιμότητα στην οποία προσδίδουμε ιδιαίτερη προσοχή. Κάθε 6 μήνες συζητούμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP. Διεξάγεται διαβούλευση με όλα τα μέρη, υπάρχουν ανταλλαγές απόψεων και περνάμε κάποια μηνύματα. Το σημαντικό είναι ότι υποστηρίζουμε τη διαδικασία αυτή, τους ηγέτες που τη διεξάγουν και τον Ειδικό Σύμβουλο, κύριο Espen Barth Eide, ο οποίος καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προς τον σκοπό αυτό.

4. Ως φίλη χώρα προς την Κύπρο τι άλλο μπορεί να κάνει η Γαλλία προκειμένου να βοηθήσει στις προσπάθειες για να λυθεί το Κυπριακό;

Το σημαντικό είναι ότι πράγματι η Γαλλία ενεργεί ως φίλη χώρα της Κύπρου εδώ και 42 χρόνια. Αλλά στην ουσία εναπόκειται στους Κυπρίους να εργαστούν από κοινού για την επανένωση. Οι διαπραγματεύσεις ανήκουν στους Κύπριους και μόνο σ’αυτούς. Όσο για μας, είμαστε στη διάθεσή τους για να συμβάλλουμε όπου χρειάζεται, πέραν από αυτό που ήδη κάνουμε.

5. Κατά την άποψή σας πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας ΕΕ ως προς την τελική μορφή της λύσης του Κυπριακού;

Η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και μόνο στο βόρειο τμήμα του νησιού έχει ανασταλεί η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου αν και αυτή η αναστολή θα τερματιστεί με την επανένωση. Γι’αυτό και η Γαλλία στήριξε την ιδέα μίας πολιτικής διευθέτησης που να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο και την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις ως στήριγμα στις προσπάθειες που καταβάλλουν τα Ηνωμένα Έθνη και τα μέρη. Η προετοιμασία του εδάφους πριν από την επανένωση για να μπορέσει η τουρκοκυπριακή κοινότητα να ενταχθεί πλήρως στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι ζωτικής σημασίας. Σε αυτό το πνεύμα εργάζεται η ειδική Δικοινοτική Επιτροπή Κοινοτικού Κεκτημένου, η οποία συστάθηκε το 2015, τις προσπάθειες της οποίας η Γαλλία στηρίζει πλήρως.

6. Σε διμερές επίπεδο οι σχέσεις Κύπρου και Γαλλίας έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Ποιες είναι οι προοπτικές για το μέλλον;

Η Γαλλία διατηρεί από πολύ παλιά προνομιακές σχέσεις με την Κύπρο σε πολλούς τομείς όπως τον πολιτικό, διπλωματικό, πολιτιστικό, καθώς και στον τομέα της ασφάλειας. Ελπίζουμε ότι οι σχέσεις αυτές θα εντατικοποιηθούν και σε άλλους τομείς όπως στον οικονομικό τομέα και ιδίως στον τομέα του τουρισμού, όπου οι ταξιδιωτικοί μας πράκτορες και φορείς έχουν μεγάλη πείρα που αναγνωρίζεται παγκοσμίως. Είμαι πεπεισμένος ότι περισσότεροι Κύπριοι θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στη Γαλλία και περισσότεροι Γάλλοι θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στην Κύπρο και αυτό εξαρτάται από μία εντατική συνεργασία και περισσότερες ανταλλαγές μεταξύ των δυο χωρών μας οι οποίες είναι σημαντικοί ταξιδιωτικοί προορισμοί και δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους.

7. Ποια είναι η σημασία του τομέα των υδρογονανθράκων στην βελτίωση των σχέσεων αυτών;

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική πτυχή των σχέσεών μας. Σε οικονομικό επίπεδο, φυσικά, με την συμμετοχή μεγάλων γαλλικών εταιρειών, στην διαδικασία αναζήτησης αλλά και στην κατάρτιση στελεχών κυπριακής καταγωγής. Επίσης, σε στρατηγικό επίπεδο, ιδίως επειδή οι πόροι αυτοί βρίσκονται σε μία περιοχή που είναι σημαντική για την σταθερότητα της Ευρώπης.

8. Στον στρατιωτικό τομέα υπάρχει προοπτική συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών;

Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι σημαντική και υφίσταται εδώ και χρόνια. Η Γαλλία υπήρξε η πρώτη χώρα που προμήθευσε όπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία την επομένη της ανεξαρτησίας της, γεγονός που αποτέλεσε πολύ σημαντική κίνηση. Σήμερα, συνεργαζόμαστε στενά με την Εθνική Φρουρά και τις αρχές ασφαλείας της Κύπρου και η Γαλλία, όπως και η Κύπρος, επιθυμούν την ενίσχυση αυτής της συνεργασίας.

9. Με ποιο τρόπο η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ των Κρατών και πιο συγκεκριμένα μεταξύ της Κύπρου και της Γαλλίας;

Η κατάσταση στην περιοχή, και ιδίως η ανάπτυξη της τρομοκρατίας στη Συρία και το Ιράκ, της οποίας τα παρακλάδια χτύπησαν δυστυχώς τη Γαλλία το 2015 και το Βέλγιο φέτος, αλλά και άλλες χώρες, απαιτεί μία ισχυρή αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών και των λαών που μοιράζονται τις ίδιες αξίες. Η Κύπρος εξέφρασε αμέσως την αλληλεγγύη της προς τη Γαλλία την επομένη των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2015 και μας υποστηρίζει εμπράκτως στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας, ιδίως με το να επιτρέπει στα πολεμικά μας πλοία και αεροσκάφη που βρίσκονται στη ζώνη αυτή να σταθμεύουν όποτε υπάρχει ανάγκη. Οι αντιξοότητες κατά της βαρβαρότητας ενδυναμώνουν τη φιλία μας.

Η αυξανόμενη ροή των μεταναστών και των προσφύγων προς τη δυτική Ευρώπη αποτελούν μία ακόμα πρόκληση η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο των Συνόδων Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η κοινή μας πολιτική απέναντι στις προκλήσεις που παρουσιάζει αυτή η ροή και η ανάγκη να εργαστούμε με την Τουρκία, επέτρεψαν την εξεύρεση αποδεκτών λύσεων, οι οποίες ελπίζω να επιτρέψουν την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη συριακή σύρραξη.

10. Ποιος είναι ο ρόλος που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Κύπρος στις προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων στην περιοχή;

Η Κύπρος είναι η ευρωπαϊκή χώρα που γεωγραφικά βρίσκεται πιο κοντά στη Μέση Ανατολή. Η ανάπτυξη των σχέσεών της με τις χώρες της περιοχής συμβάλει κατά πολύ στην ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή αυτή και στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής διπλωματίας προς τον σκοπό αυτό. Από αυτή την άποψη, η συμβολή της Κύπρου θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο με τη λύση του Κυπριακού, η οποία θα ενίσχυε σημαντικά την γεωπολιτική της θέση και τον ρόλο της στην αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή.

http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/305659/gallos-presvis-stirixi-stin-emploki-ee

publie le 01/04/2016

hautdepage