Συνέντευξη του Πρέσβη της Γαλλίας στην εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος (14/12/2015)

Ο πρέσβης της Γαλλίας μιλά για τη σημασία της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου

Ζαν-Λουκ Φλοράν: Πρόθεση Ολάντ να επανέλθει στο νησί

Το σύντομο πέρασμα του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ από την Κύπρο θα έχει και συνέχεια. Όπως αποκαλύπτει ο πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, Ζαν-Λουκ Φλοράν, πρόθεση του Φρανσουά Ολάντ είναι να επανέλθει στο νησί. Ωστόσο, είναι δύσκολο αυτή τη χρονική περίοδο να καθοριστούν συγκεκριμένες ημερομηνίες λόγω της βεβαρημένης ατζέντας του Γάλλου Προέδρου. Ο κ. Φλοράν μιλώντας στον «Φ» σημείωσε πως έστω και με το σύντομο πέρασμά του από την Κύπρο, ο κ. Ολάντ είναι ο πρώτος Γάλλος Πρόεδρος που έρχεται στο νησί και έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του κι αυτό «είναι ένα σημαντικό βήμα, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαδικασία των συνομιλιών έχει εντατικοποιηθεί».

Ο Ζαν-Λουκ Φλοράν συμπληρώνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες την τριετή θητεία του στην Κύπρο και θα αποχωρήσει από το νησί. Φεύγει διατυπώνοντας ένα παράπονο, ότι δεν κατάφερε στη διάρκεια της εδώ παρουσίας του να γίνει μάρτυρας της επανένωσης της Κύπρου και υπογραμμίζει πως αυτή η κατάσταση ως έχει σήμερα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εκφράζει ακόμα την ελπίδα ότι οι δύο ηγέτες θα καταφέρουν μέσα από τους αναγκαίους συμβιβασμούς να επιτύχουν λύση του προβλήματος.
Η συνέντευξη με τον Γάλλο πρέσβη λήφθηκε σε μια περίοδο όπου η χώρα του πρωτοστατεί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ και όπως είναι φυσικό μεγάλο μέρος της συνομιλίας επικεντρώθηκε σ’ αυτό το σημαντικό ζήτημα. Ο κ. Φλοράν εξάρει το ρόλο και τη συμβολή της Κύπρου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και καταγράφει τη σημαντική, σ’ αυτή τη διεθνή προσπάθεια, συμβολή της Κύπρου. Η συμβολή αυτή προσφέρεται μέσα από τη δυνατότητα που παρέχεται στη γαλλική πολεμική αεροπορία να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια Λάρνακας, Πάφου και τη βάση Ακρωτηρίου, καθώς επίσης και τη δυνατότητα που έχουν τα γαλλικά πλοία να επισκέπτονται τα κυπριακά λιμάνια.

Απ’ εκεί και πέρα καταγράφει μια σειρά από ενέργειες που η χώρα του θεωρεί σημαντικές να αναληφθούν προκειμένου να μπορέσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους κινδύνους ενός νέου τρομοκρατικού κτυπήματος στο έδαφός της. Η Γαλλία εισηγείται τη δημιουργία ενός αρχείου ονομάτων επιβατών, αναθεώρηση της οδηγίας για τον έλεγχο των όπλων, ενίσχυση των προσπαθειών καταπολέμησης της χρηματοδότησης των τρομοκρατών, ενίσχυση της δράσης στο διαδίκτυο και περισσότερη στήριξη της Ελλάδας σ’ ό,τι αφορά τον έλεγχο στα σύνορά της με την Τουρκία.

- Πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ πραγματοποίησε μια σύντομη επίσκεψη στην Κύπρο και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Να αναμένουμε μια νέα, επίσημη αυτή τη φορά, επίσκεψη του Προέδρου Ολάντ στο εγγύς μέλλον;

- Ο Πρόεδρος Ολάντ έκανε σταθμό στην Κύπρο κατά την επιστροφή του από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ και επ’ ευκαιρία ήθελε να συναντήσει και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Παρ’ όλο ότι αυτή ήταν μια σύντομη παραμονή, ήταν η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Γαλλίας έρχεται στο νησί για να συναντήσει τον Κύπριο ομόλογό του. Ως τέτοιο, είναι ένα σημαντικό βήμα, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαδικασία των συνομιλιών έχει εντατικοποιηθεί.
Πρόθεση του Προέδρου Ολάντ είναι να επανέλθει στο νησί, αλλά δεν υπάρχει οτιδήποτε επί του παρόντος σ’ ό,τι αφορά πιθανές ημερομηνίες. Το πρόγραμμα του Προέδρου Ολάντ είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο από διπλωματικής και πολιτικής άποψης. Τους τελευταίους μήνες είχε μια πολύ γεμάτη ατζέντα με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ή την κινητοποίησή μας σε σχέση με τη Σύνοδο για τις κλιματικές αλλαγές (COP 21).

- Η Γαλλία μαζί με τους συμμάχους της μάχεται εναντίον των ισλαμιστών και των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ. Με ποιους τρόπους μπορεί η Κύπρος να συμβάλει σ’ αυτό τον αγώνα;

- Η Γαλλία διεξάγει έναν πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών, και δεν πολεμά εναντίον του ισλάμ ή των μουσουλμάνων. Η κάθε μορφής βοήθεια, σ’ αυτά τα πλαίσια, είναι καλοδεχούμενη ιδιαίτερα από χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές και αξίες και απολαμβάνουμε σημαντικές διμερείς σχέσεις, όπως είναι και στην περίπτωση της Κύπρου.

Η Λευκωσία, ευθύς μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα τον Ιανουάριο του 2015, καθώς επίσης και τον Νοέμβριο, παρείχε στη Γαλλία σημαντική υποστήριξη σε πολιτικό επίπεδο. Επίσης, έχουμε βοηθηθεί από την υποστήριξη της Κύπρου στα πλαίσια των σταθμών που πραγματοποιούν τα αεροσκάφη μας για ανεφοδιασμό και ανθρωπιστικούς σκοπούς στις αεροπορικές βάσεις της Λάρνακας, της Πάφου και του Ακρωτηρίου. Επίσης, τα πολεμικά μας πλοία μπορούν να προσεγγίσουν τα κυπριακά λιμάνια για σκοπούς εφοδιασμού. Όλα αυτά είναι εξαιρετικής σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι το θέατρο των επιχειρήσεων βρίσκεται πολύ κοντά στο νησί.

- Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη προκειμένου να αποτρέψει νέες δολοφονικές επιθέσεις όπως αυτή που έζησε το Παρίσι;

- Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Ιανουαρίου, είχαμε προτείνει μια σειρά από μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, τα οποία σήμερα χρειάζονται επειγόντως, όπως φάνηκε μέσα και από τη σφαγή στο Παρίσι.

Στο καθαρά ευρωπαϊκό εσωτερικό μέτωπο, θα πρέπει να εφαρμόσουμε ένα Αρχείο Ονομάτων Επιβατών, η οδηγία για τον έλεγχο όπλων θα πρέπει να επανεξεταστεί, οι δράσεις για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος θα πρέπει να επανεκκινήσουν, και θα πρέπει να ενισχύσουμε τη δράση μας στο διαδίκτυο. Αυτά είναι σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ένας χώρος ελευθερίας, να συνεχίσει να είναι και χώρος ασφάλειας.

Στο εξωτερικό μέτωπο, θα πρέπει να ενισχύσουμε τον έλεγχο στα εξωτερικά μας σύνορα, ιδιαίτερα τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η Ελλάδα χρειάζεται μια αποτελεσματική στήριξη από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειάζεται, επίσης, να υπάρξει κινητοποίηση προκειμένου να μπορεί να ασκηθεί έλεγχος στις χιλιάδες ανθρώπων που περνούν τα σύνορα και οι οποίοι χρειάζονται διεθνή προστασία. Αν κάποιοι από αυτούς μπορεί να αποτελέσουν απειλή, τότε θα πρέπει να εντοπιστούν και να ελεγχθούν. Όμως, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να επιρρίπτονται ευθύνες στους πρόσφυγες για τα τρομοκρατικά κτυπήματα και οι οποίοι φεύγουν προκειμένου να γλυτώσουν από το DAESH (Ισλαμικό Κράτος) και οι οποίοι είναι τα βασικά θύματα αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που ο Πρόεδρος Ολάντ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Γαλλίας να καλωσορίσει 30 χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες στο γαλλικό έδαφος. Θα πρόσθετα, επίσης, ότι θέλουμε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι πιο ενεργά στις στρατιωτικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους εμπλοκή μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, που είναι ένα θετικό στοιχείο. Αλλά και σε άλλα θέατρα επιχειρήσεων, στο Μάλι ή την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, χρειαζόμαστε περισσότερη στήριξη από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί δεν μπορούμε από μόνοι μας να παρεμβαίνουμε εάν θέλουμε να επικεντρωθούμε στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Μπορούμε να νικήσουμε την τρομοκρατία

- Μπορούν ο ισλαμικός εξτρεμισμός και το Ισλαμικό Κράτος να νικηθούν;

- Ναι, μπορούμε και θα νικήσουμε το DAESH και τα τρομοκρατικά δίκτυα. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που πολεμούμε στη Συρία και το Ιράκ, μαζί με τη διεθνή συμμαχία η οποία συναποτελείται από δυτικές χώρες αλλά και από αραβικά κράτη. Αυτό για να επιτευχθεί χρειάζεται τη στρατιωτική μας εμπλοκή, όπως ακριβώς πράττουμε αυτή την περίοδο, αλλά χρειάζονται και μέτρα σε πολιτικό επίπεδο: Στη Συρία, μέσω μιας δημοκρατικής μετάβασης με σίγουρη την αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία, στο Ιράκ, με την εφαρμογή της διαδικασίας εθνικής συμφιλίωσης και τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί το 2014 από την κυβέρνηση Αμπαντί, και στη Λιβύη με τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε θέματα όπως η χρηματοδότηση των τρομοκρατών, η στρατολόγηση ξένων μαχητών και να αντιμετωπίσουμε την προπαγάνδα των τζιχαντιστών.

- Αυτοί που φέρουν ευθύνη, για τη σημερινή κατάσταση στη Συρία και τι συμβαίνει εκεί, είναι ο δυτικός πολιτισμός και οι πολιτικές του;

- Φυσικά και όχι! Το τι συμβαίνει στη Συρία είναι πρώτα και κύρια ευθύνη του συριακού καθεστώτος το οποίο επέλεξε το 2011 την καταστολή των δημοκρατικών φιλοδοξιών του λαού, αντί να μπει σ’ ένα διάλογο για πολιτικές αλλαγές. Δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να μας διαφεύγει ότι η συριακή κρίση ξεκίνησε με ειρηνικές κινητοποιήσεις για δημοκρατική και οικονομική ανάπτυξη. Είναι λόγω της αιματηρής καταπίεσης από το καθεστώς Άσαντ, με πέραν των 300 χιλιάδων θυμάτων, που ο λαός της Συρίας πήρε τα όπλα και το DAECH άδραξε την ευκαιρία και εκμεταλλεύθηκε αυτή την απόγνωση.

Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες- Οι σχέσεις Κύπρου και Γαλλίας βρίσκονται σε ένα πολύ καλό σημείο. Ποια είναι η άποψη του Γάλλου πρέσβη στην Κύπρο γι’ αυτές τις διμερείς σχέσεις;- Οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και την Κύπρο ήταν ισχυρές, ποικίλες και μακράς διάρκειας σε κάθε τομέα (πολιτιστικό, πολιτικό και διπλωματικό, καθώς και σε θέματα άμυνας και ασφάλειας). Είμαστε επίσης μέρος του διεθνούς οργανισμού γαλλοφωνίας και το Γαλλο-Κυπριακό σχολείο, που αποτελεί ένα κοινό έργο των δύο χωρών, αναπτύσσεται με όλο και μεγαλύτερο αριθμό νεαρών μαθητών. Επίσης, είμαστε και οι δύο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που σημαίνει ότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες, πολιτικές, οικονομικές προκλήσεις και πολιτικούς στόχους.

- Σε ποιους τομείς οι δύο χώρες μπορούν να εργαστούν από κοινού και να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στις σχέσεις τους;

- Υπάρχουν περιθώρια και για περαιτέρω πρόοδο στους τομείς της οικονομίας και των εμπορικών σχέσεων. Θα θέλαμε να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, και στις ανανεώσιμες πηγές αλλά και στον τομέα του τουρισμού. Σ’ ό,τι αφορά τον τουρισμό μια πιο τακτική και φθηνότερη απευθείας αεροπορική σύνδεση θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμη.

Ελπίζω να επιτύχουν την επανένωση

- Ένας πρέσβης έχει την ευκαιρία να ταξιδεύει και να γνωρίζει νέα μέρη και ανθρώπους. Είχατε την ευκαιρία τα τελευταία τρία χρόνια να ζείτε στην Κύπρο και αυτό που θα σας ρωτούσα είναι τα συναισθήματά σας γι’ αυτό το μέρος του κόσμου.

- Πέρασα πολύ όμορφα χρόνια στην Κύπρο. Οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας ήταν εξαιρετικές και οι Κύπριοι είναι ένας θερμός και φιλόξενος λαός. Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης έδειξαν μια πρωτοφανή ανθεκτικότητα και αντοχή σε πολύ δύσκολες στιγμές. Καθώς πλησιάζει η ολοκλήρωση της θητείας μου μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το μόνο που με λυπεί είναι πως δεν κατάφερα να είμαι μάρτυρας της επανένωσης της νήσου. Αυτή η κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο νησί δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ελπίζω οι δύο ηγέτες, οι οποίοι είναι πραγματικά αφοσιωμένοι στην εξεύρεση λύσης, να καταφέρουν να καταλήξουν σε εκείνους τους συμβιβασμούς που θα επανενώνουν το νησί.

Source : http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-anthropoi/443/290373/zan-louk-floran-prothesi-olant-na-epanelthei-sto-nisi

publie le 19/01/2016

hautdepage