Πρώτη εβδομάδα γεύσης στο Γαλλο-Κυπριακό Σχολείο στη Λευκωσία

Το Γαλλο-Κυπριακό Σχολείο Λευκωσίας συμμετείχε για πρώτη φορά στην «Εβδομάδα Γεύσης», η οποία διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1990 από τον Jean-Luc PETITRENAUD και έκτοτε τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας και Γεωργίας της Γαλλικής Δημοκρατίας.

JPEG

Από τις 13 έως τις 17 Οκτωβρίου, οι μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού του Γαλλο-Κυπριακού Σχολείου Λευκωσίας είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τις γεύσεις, την υφή και τις οσμές και να λάβουν έτσι πραγματική εκπαίδευση για τη γεύση. Ο στόχος είναι να επικεντρωθούν τα παιδιά στις διάφορες πτυχές της γεύσης (οσφρητικές, οπτικές, απτικές, γευστικές αισθήσεις…) και να εξηγηθεί η προέλευση των προϊόντων και η μεταποίησή τους από το χωράφι στο πιάτο.

JPEG

Τα παιδιά της τρίτης, τετάρτης και πέμπτης δημοτικού είχαν την τύχη να μυηθούν στη μαγειρική τέχνη από δύο επαγγελματίες. Τη Δευτέρα με τον κύριο Didier DERIVRY, Γάλλο μάγειρα που ζει στην Κύπρο, τα παιδιά γεύτηκαν και σύγκριναν τα αρωματικά φυτά, παρασκεύασαν λεμονάδα και έφτιαξαν ένα κλασικό έδεσμα της γαλλικής κουζίνας, ζύμη για σου. Την Τετάρτη, ο κύριος Luis Alfredo RUEDA, Βενεζουελανός σεφ, τους πρότεινε ένα αισθησιακό ταξίδι και μέσα από πρωτότυπες γευστικές εμπειρίες αναγνώρισης γεύσεων, τα παιδιά μπόρεσαν να τις ανακαλύψουν με την βοήθεια εκπληκτικών συνταγών: την αλμυρή γεύση της σπιτικής ταπενάντ με αντζούγιες και φέτα, την ξινή γεύση ψημένου σολομού με τον νοτιο-αμερικάνικο τρόπο σε χοντρό αλάτι και μετά σε μαρινάδα και με καρυκεύματα, το γλυκό και αλμυρό ενός μείγματος μπρι και μαρμελάδα ντομάτας και το πικρό μιας μαρμελάδας πορτοκαλιού με μείγμα πέστο και σορμπέ λεμονιού.

JPEG

Όταν οι γονείς ήρθαν να πάρουν τα παιδιά τους την Παρασκευή το μεσημέρι, εξεπλάγησαν που τους ζητήθηκε να δοκιμάσουν τις συνταγές των μαθητών και να επωφεληθούν από το μαγειρικό τους ταλέντο και τις γνώσεις που μόλις είχαν αποκτήσει.

publie le 17/10/2014

hautdepage