Προσχέδιο κοινού άρθρου

JPEG - 17.2 ko
Mme Aurélie Filipetti, Ministre de la Culture de la République Française, avec M. Costas Kadis, Ministre de l’Éducation et de la Culture de la République de Chypre, au Conseil de la Culture de l’UE (21 mai 2014)

Βήμα των Ευρωπαίων Υπουργών Πολιτισμού

Libération, 22 Μαΐου 2014

Κατά το Ευρωπαϊκό Φόρου του Chaillot, οι καλλιτέχνες όλης της ηπείρου έκαναν μια ηχηρή έκκληση για μια νέα Ευρώπη του πολιτισμού. Τι μας είπαν οι Thomas Ostermeier, Peter Brook, Κώστας Γαβράς, Michelangelo Pistoletto, Blanca Li και πολλοί άλλοι; Η καυτή ερώτηση την οποία θέτουν στους πολίτες και στους πολιτικούς ιθύνοντες είναι απλή: θέλουμε να ζήσουμε σε μια Ευρώπη χωρίς ψυχή;

Οφείλουμε να δώσουμε προσοχή στο ερώτημα αυτό. Ακόμη και την ιδέα της Ευρώπης την υπερασπίστηκαν πρώτα γενιές συγγραφέων, καλλιτεχνών και διανοουμένων. Αυτοί είχαν το κουράγιο και την διαύγεια για να θελήσουν την ένωση των λαών ακόμη και τη στιγμή του αλληλοσπαραγμού. Σήμερα, οφείλουμε να δώσουμε την δέουσα προσοχή στους κληρονόμους τους και να φανούμε εμείς οι ίδιοι αντάξιοι της κληρονομιάς αυτής.

Το ερώτημα αυτό τίθεται τώρα διότι η Ευρώπη φτάνει σε μια στιγμή κλειδί της ιστορίας της, που δεσμεύει το μέλλον της ως τόπος πολιτισμού και δημιουργίας. Σε οικονομικό επίπεδο, πράγματι, επειδή η Ευρώπη μόλις εξήλθε μιας κρίσης και επειδή η κρίση αυτή είχε καταστροφικές συνέπειες στην χρηματοδότηση της δημιουργίας παντού στην Ευρώπη. Σε τεχνολογικό επίπεδο, επειδή η εισβολή της ψηφιακής τεχνολογίας φέρνει τα πάνω κάτω σε όλη τη χώρα, τόσο στους τρόπους διάδοσης αλλά και στην παραγωγή και στην δημιουργία. Τέλος σε πολιτικό επίπεδο, επειδή κινδυνεύουμε να δούμε στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, μια άνοδο των λαϊκών δυνάμεων, η οποία υποσκάπτει ακόμη και την ιδέα της Ευρώπης.

Μπροστά σε τέτοιους κινδύνους, δεν πρέπει να ενδώσουμε στην ευρωπαϊκή κόπωση. Οφείλουμε να επιβεβαιώσουμε την θέλησή μας να υπηρετήσουμε τον κεντρικό στόχο του ευρωπαϊκού σχεδιασμού και της πολιτικής φιλοδοξίας. Είμαστε πεπεισμένοι: κατ’αρχάς η ευρωπαϊκή συνείδηση ορίζεται μέσω του πολιτισμού. Κατ’αρχάς, μέσα από τον πολιτισμό η Ευρώπη γίνεται πραγματικότητα που αναβιώνει στα μάτια των πολιτών της και μια πηγή θάρρους για τους λαούς της. Ακόμη και σήμερα, η Ευρώπη αυτή αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Ευρωπαίους. Μπροστά στις δυσκολίες, ενώ βασιλεύει η τάση για αναδίπλωση, μόνο ο πολιτισμός μπορεί να ενώσει, μόνο ο πολιτισμός μπορεί να είναι ο χώρος μιας ανανεωμένης αλληλεγγύης μεταξύ Ευρωπαίων.

Για το λόγο αυτό, οι πολιτιστικοί τομείς θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα προσαρμογής μέσα στην κρίση. Ας μην ξεχνάμε: οι δημιουργικοί τομείς είναι για την Ευρώπη ένα σημαντικό ατού σε μια παγκόσμια οικονομία που βασίζεται στην καινοτομία και την δημιουργικότητα. Πολυάριθμες μελέτες το έδειξαν: στην Ευρώπη, ο πολιτισμός δημιουργεί δραστηριότητα, ο πολιτισμός δημιουργεί θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η βιομηχανία του πολιτισμού και της δημιουργίας αντιπροσωπεύει το 4,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ήπειρο. Ο πολιτισμός είναι ένας δυναμικός τομέας, ο οποίος στρέφεται στο ρίσκο και στην δημιουργία, ένας τομέας του οποίου η ανάγκη για καινοτομία συμπαρασύρει και άλλους τομείς. Πρέπει να ενθαρρύνουμε την δυναμική αυτή με βολονταριστικές πολιτικές.

Η ψηφιακή επανάσταση προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για ευκολότερη πρόσβαση στα έργα, για να έρθουν πιο κοντά οι καλλιτέχνες με το κοινό, να αναπτυχθούν νέες μορφές δημιουργίας. Αλλά δεν πρέπει να καταλήξει στη συγκέντρωση των τρόπων διανομής ούτε και στην δυνατότητα για τους γίγαντες της ψηφιακής τεχνολογίας να θεωρηθούν φύλακες της πρόσβασης. Η διακύβευση είναι μεγάλη. Πρόκειται για την εγγύηση της πολυμορφίας της πολιτιστικής προσφοράς στον ψηφιακό τομέα και ταυτόχρονα την αποφυγή του κίνδυνου της ομοιομορφοποίησης.

Ευθύνη μας είναι να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ψηφιακή τεχνολογία ως μία υπέροχη δυνατότητα η οποία παρέχεται σε όλους τους πολιτισμούς του κόσμου για να εκφραστούν και να υπάρξουν.

Στο πλαίσιο αυτό, και την στιγμή όπου οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι ετοιμάζονται να ανανεώσουν την θητεία του Κοινοβουλίου, είναι η ώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει επιτέλους τον πολιτισμό ως κεντρική διακύβευση των πολιτικών τις οποίες χαράζει. Αυτό ακριβώς θελήσαμε να κάνουμε ως ευρωπαίοι υπουργοί κατά το φόρου του Chaillot, το οποίο διεξήχθη στο Παρίσι στις 4 και 5 Απριλίου, μαζί με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους πολιτισμού και εσωτερικής αγοράς και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μαζί, δουλέψαμε για μία πολιτιστική στρατηγική στην ψηφιακή εποχή, ώστε να ενσωματώσουμε τον πολιτισμό στην καρδιά της ατζέντας του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της επόμενης Επιτροπής. Προωθήθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις για να δοθεί ξανά στην Ευρώπη μία πραγματική πολιτιστική φιλοδοξία γύρω από τους ακόλουθους σκοπούς: εγγύηση της χρηματοδότησης της δημιουργίας, να τεθούν οι πολιτικές ανταγωνισμού και οι φορολογικές πολιτικές στην υπηρεσία της δημιουργίας και της πολιτισμικής πολυμορφίας , κυρίως απέναντι στους γίγαντες του διαδικτύου, ενθάρρυνση της ανάπτυξης της ψηφιακής προσφοράς μέσα από ένα φορολογικό πλαίσιο το οποίο θα σέβεται την τεχνολογική ουδετερότητα, ενοποίηση της πολιτικής προς όφελος της οπτικοακουστικής ευρωπαϊκής δημιουργίας και υποστήριξη του λογοτεχνικού τομέα στην Ευρώπη, στήριξη της κινητικότητας των καλλιτεχνών και των έργων, αναβάθμιση της γλωσσικής κληρονομιάς και πολυμορφίας ως ύψιστο πλεονέκτημα για την Ευρώπη, πλήρης αναγνώριση της θέσης του πολιτισμού στις στρατηγικές ανάπτυξης και αλληλεγγύης των επικρατειών, περισσότερος χώρος για την κουλτούρα στην πολιτική.

Πέραν του συμβολισμού, το ευρωπαϊκό αυτό φόρουμ είναι ένα συμπληρωματικό στάδιο στην κοινή κινητοποίησή μας ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει τον πολιτισμό ως κεντρική πολιτική διακύβευση. Υπό την προϋπόθεση αυτή το ευρωπαϊκό έργο θα μπορέσει να συνδεθεί ξανά με την πολιτική φιλοδοξία και να πραγματοποιήσει, με τις πολιτισμικές ανταλλαγές, την υπόσχεσή του για μία ένωση του λαού.

JPEG

publie le 25/06/2014

hautdepage