Ο πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο υποστηρίζει την ενεργότερη εμπλοκή της Ένωσης στο Κυπριακό

Ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες λύσης του κυπριακού προβλήματος υποστηρίζει ο Γάλλος πρέσβης, Ζαν Λουκ Φλοράν, «κυρίως για να διασφαλίσει ότι η διευθέτηση θα είναι συμβατή με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ», αλλά και «για να ελέγχει τη συμβατότητα της λύσης με το κοινοτικό κεκτημένο». Σε συνέντευξή του στον «Φ» ο Γάλλος πρέσβης σημειώνει ακόμα πως για την ΕΕ έχει σημασία και ως προς την εφαρμογή της λύσης λαμβανομένου υπόψη ότι η Ένωση θέλει ισχυρούς και αποτελεσματικούς θεσμούς για να μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις.

Αναφερόμενος στη νέα προσπάθεια που έχει ξεκινήσει στο Κυπριακό, ο κ. Φλοράν εκτιμά ότι υπάρχει μομέντουμ μετά την ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, θεωρώντας ότι οι επόμενοι δύο-τρεις μήνες θα είναι καθοριστικοί για την όλη διαδικασία. Για τον Γάλλο πρέσβη μια συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι μια εξέλιξη την οποία όλοι θα καλωσορίσουν, πλην όμως ξεκαθαρίζει πως το πλέον σημαντικό είναι να υπάρξει μια συμφωνία, η οποία να είναι στέρεη και βιώσιμη και να επιτευχθεί μια συμφωνημένη λύση με ισχυρούς και αποτελεσματικούς θεσμούς. Ως προς τη συμβολή της Γαλλίας σ’ αυτή τη νέα προσπάθεια, ο κ. Φλοράν αναφέρει πως εάν τα μέρη στην Κύπρο ζητήσουν από τη χώρα του να πράξει κάτι περισσότερο και να βοηθήσει την προσπάθεια, αυτό είναι κάτι που το Παρίσι θα δει πολύ ευνοϊκά.

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης

- Ένας νέος γύρος συνομιλιών ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα δημιουργώντας νέες ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού. Πιστεύετε ότι αυτή τη φορά υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για να επιτευχθεί λύση;

Το στάτους κβο είναι μια κατάσταση από την οποία όλοι βγαίνουν χαμένοι (lose-lose situation), η Κύπρος, η περιοχή, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα. Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη επίτευξης μιας λύσης, και όσο πιο γρήγορα γίνει τόσο το καλύτερο. Το κλίμα έχει όντως βελτιωθεί με την εκλογή του κ. Μουσταφά Ακιντζί. Ενθαρρυντικά στοιχεία είναι οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ των ηγετών, το γεγονός ότι οι ίδιοι θα ηγούνται της όλης διαδικασίας του διαλόγου, το μήνυμα που οι Τουρκοκύπριοι έστειλαν μέσα από την επιλογή του κ. Ακιντζί και οι θετικές αντιδράσεις της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Οι ηγέτες, οι διαπραγματευτές, αλλά και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να κτίσουν πάνω σ’ αυτά και να συμβάλουν στην όλη κινητικότητα ενισχύοντάς την ώστε να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία.

- Πολλοί εντός και εκτός Κύπρου υποστηρίζουν ότι η παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη στην ελληνοκυπριακή πλευρά και του Μουσταφά Ακιντζί στην τουρκοκυπριακή, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να φτάσουν σε μια συμφωνία ακόμα και πριν από το τέλος του χρόνου. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση;

Νομίζω ότι όλοι μας φυσικά θα καλωσορίζαμε μια συμφωνία πριν από το τέλος του χρόνου! Όμως αυτό που είναι και το πλέον σημαντικό, κατά την άποψή μου, είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας η οποία να είναι στέρεη και βιώσιμη, ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Θα έλεγα ότι μια διευθέτηση θα πρέπει να είναι συμφωνημένη καθιστώντας ισχυρούς και αποτελεσματικούς τους θεσμούς, να επιτρέπει τη διακοινοτική συμφιλίωση και να ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη. Συμβιβασμοί θα πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές -αυτή είναι και η ουσία μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας- όπως και προσπάθεια για να πειστεί ο λαός ότι αυτοί οι συμβιβασμοί είναι αναγκαίοι για ένα καλύτερο μέλλον σ’ ένα επανενωμένο νησί. Αυτό σίγουρα θα χρειαστεί τον χρόνο του μέχρι να επιτευχθεί. Αλλά υπάρχει ένα μομέντουμ από την εκλογή του κ. Ακιντζί. Και είναι σημαντικό αυτό το μομέντουμ να διατηρηθεί και να ενισχυθεί, καθώς αποτελεί από τη μια ένα γεγονός και από την άλλη έναν παράγοντα για επίτευξη προόδου στις συνομιλίες. Οι επόμενοι δύο-τρεις μήνες θα είναι σημαντικοί από αυτή την άποψη. Είναι επίσης γι’ αυτό τον λόγο που τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι σημαντικά. Θα δείξουν κατά πρακτικό τρόπο ότι ο διάλογος και η καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων βελτιώνει την καθημερινή ζωή των Κυπρίων.

- Πριν από μερικές ημέρες δηλώσατε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλει στη νέα προσπάθεια για λύση του κυπριακού προβλήματος. Με ποιο τρόπο θα συμβάλει η Γαλλία; Θα είναι κάτι περισσότερο από τη στήριξη εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών;

Ήδη, είμαστε ενεργά αναμεμειγμένοι στηρίζοντας τη διαδικασία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στα Ηνωμένα Έθνη. Δεν είμαστε μόνο ενεργοί εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αν και αποτελεί μια πολύ σημαντική πτυχή της διπλωματικής μας δραστηριότητας. Αλλά εάν τα μέρη μας ζητήσουν να πράξουμε κάτι περισσότερο για να βοηθήσουμε, πιστεύω είναι κάτι το οποίο το Παρίσι θα δει πολύ ευνοϊκά. Σε μιαν τέτοια εξέλιξη μαζί με τα μέρη και τα Ηνωμένα Έθνη θα δούμε τι μπορεί να γίνει από δικής μας πλευράς προκειμένου να βοηθήσουμε την όλη διαδικασία.

- Πολλά λέγονται και συζητιούνται για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες. Πώς μπορεί η ΕΕ να εμπλακεί λαμβανομένης υπόψη της κοινής θέσης όλων ότι οι συνομιλίες διεξάγονται και θα παραμείνουν κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών;

Δεν είναι κάτι το ασυμβίβαστο, και η ΕΕ ήδη έχει εμπλακεί μέσα από διάφορους τρόπους στις συνομιλίες, ιδιαιτέρως μέσω του εκπροσώπου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και εμμέσως μέσα από τις προσπάθειες ενθάρρυνσης των επαφών ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Φυσικά και η διαδικασία θα παραμείνει υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και εμείς υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Αλλά η κατάσταση στην Κύπρο, σ’ ένα από τα κράτη-μέλη της, είναι σημαντική και για την ίδια την ΕΕ, μέσα από πολλές προοπτικές (για παράδειγμα η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ, εξωτερικές σχέσεις κ.λπ.). Ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί η λύση θα έχει αντίκτυπο και στην ίδια την ΕΕ, διότι οι διαδικασίες λήψεως αποφάσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν ισχυρούς, αποτελεσματικούς και ενεργούς θεσμούς. Γι’ αυτό και η ευρωπαϊκή διάσταση είναι πολύ σημαντική στις συνομιλίες. Και γι’ αυτό θεωρώ ότι η ΕΕ θα πρέπει να εμπλακεί ακόμα περισσότερο, κυρίως για να διασφαλίσει ότι η διευθέτηση θα είναι συμβατή με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να ελέγχει τη συμβατότητα της λύσης με το κοινοτικό κεκτημένο. Όπως αντιλαμβάνομαι υπάρχει κοινή θέληση και από τις δύο πλευρές να επαναβεβαιώσουν αυτή την ευρωπαϊκή διάσταση και αυτό είναι ένα καλό νέο.

Παραμένει στην Κύπρο η ΤΟΤΑΛ

- Υπήρξε μια απογοήτευση στην Κύπρο μετά τη γνωστή απόφαση της ΤΟΤΑΛ. Να αναμένουμε σύντομα επιστροφή της εταιρείας στην περιοχή; Θα πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους απευθείας. Φυσικά η μη εξεύρεση πιθανών σημείων για πραγματοποίηση γεωτρήσεων στα οικόπεδα 10 και 11 ήταν κάτι που απογοήτευσε τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων εμάς και την ΤΟΤΑΛ. Όμως η εταιρεία παραμένει στην Κύπρο. Έχει υπογράψει, πριν από δύο μήνες, συμφωνία για περαιτέρω έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και για περαιτέρω αξιολόγηση του οικοπέδου 11.

- Εκείνη η απόφαση ήταν καθαρά τεχνικής φύσεως ή λόγω αντιδράσεων από άλλες χώρες; Επαναλαμβάνω θα πρέπει να απευθυνθείτε στους ίδιους. Η απόφαση ήταν καθαρά τεχνική, όπως και οι ίδιοι είχαν δηλώσει. Δεν βρήκαν οποιοδήποτε σημείο για να προχωρήσουν σε διάτρηση μέσα από τις σεισμικές έρευνες στις οποίες είχαν προβεί.

Μέτρα αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης

- Η παράνομη μετανάστευση αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα για τις χώρες της νότιας Ευρώπης. Πώς μπορούν αυτές οι χώρες να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα και πώς η ΕΕ μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Τα τραγικά γεγονότα που επισυνέβησαν στη Μεσόγειο κατά τον τελευταίο έναν μήνα χρήζουν μιας ευρωπαϊκής ανταπόκρισης βασισμένη σε τρεις αρχές: ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της περιοχής Σέγκεν, καταπολέμηση των οργανωμένων δικτύων και των λαθρεμπόρων παράνομων μεταναστών, και ενίσχυση της αναπτυξιακής βοήθειας για τις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Η Γαλλία υποστήριζε αυτές τις αρχές για πάνω από έναν χρόνο και καλωσορίσαμε την απόφαση που έλαβε το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23 Απριλίου που κινείται πάνω σ’ αυτό τον άξονα. Σ ‘ ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, η Γαλλία υποστηρίζει την ενίσχυση της θαλάσσιας παρουσίας της ΕΕ στην περιοχή και συμβάλλει ενεργά σ’ αυτή την προσπάθεια. Επίσης εργαζόμαστε εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να πετύχουμε την υιοθέτηση ψηφίσματος, που θα επιτρέπει την εξουδετέρωση πλοίων που χρησιμοποιούνται από λαθρέμπορους σε διεθνή ύδατα και στα χωρικά ύδατα της Λιβύης. Σ’ ό,τι αφορά τους αιτητές ασύλου, υποστηρίζουμε την πρόταση για τη δημιουργία ενός προσωρινού μηχανισμού για τη διανομή εκείνων που αιτούνται άσυλο και οι οποίοι προφανώς χρειάζονται προστασία.
Ωστόσο παραμένουμε αντίθετοι στην ιδέα των ποσοστώσεων: το άσυλο είναι ένα δικαίωμα που παρέχεται στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων. Οι ποσοστώσεις για παράνομους μετανάστες δεν είναι τόσο σχετικές σ’ ό,τι αφορά την επανεισδοχή τους πίσω στις χώρες τους.

Οι κανονισμοί του Δουβλίνου και της EURODAC θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν τη βάση της πολιτική μας και οι οποίοι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως. Χώρες πρώτης εισόδου θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την αναχαίτιση και την αναγνώριση των λαθρομεταναστών, να προωθούν τις αιτήσεις ασύλου και να συνοδεύουν πίσω στις χώρες τους εκείνους που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται. Υποστηρίζουμε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία κεντρικών σημείων επαφής σε χώρες που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με την εισροή μεταναστών προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή των υφιστάμενων κανονισμών.Κύπριοι επιχειρηματίες
στο Παρίσι τον Οκτώβρη

Κύπριοι επιχειρηματίες στο Παρίσι τον Οκτώβρη

- Μιλώντας για τις κυπρογαλλικές σχέσεις, μπορεί κάποιος να τις χαρακτηρίσει ως σχέσεις μεταξύ δύο φίλων ή δύο συμμάχων; Θα έλεγα και τα δύο. Αλλά αυτό που έχει σημασία δεν είναι οι ετικέτες. Έχουμε ισχυρές, ποικίλες και μακροχρόνιες διμερείς σχέσεις και είμαστε και οι δύο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σημαίνει ότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες, πολιτικές, οικονομικές προκλήσεις και προοπτικές. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση.

- Με ποιο τρόπο οι σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο; Οι διμερείς μας σχέσεις είναι πολύ ισχυρές από πολιτικής, πολιτιστικής και στρατηγικής διάστασης. Ωστόσο οι οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Θα θέλαμε να τις δούμε να ενισχύονται ακόμα περισσότερο. Γι’ αυτό τον λόγο ο Γαλλο-Κυπριακός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος, σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο, διοργανώνει επίσκεψη στο Παρίσι τον ερχόμενο Οκτώβρη, με τη συμμετοχή αξιωματούχων και επιχειρηματιών.

publie le 12/06/2015

hautdepage