Ομιλία της κυρίας Isabelle Dumont, Πρέσβεως της Γαλλίας στην Κύπρο επ’ευκαιρία της επίδοσης των διαπιστευτηρίων. [en] [fr] [tr]

Ομιλία της κυρίας Isabelle Dumont, Πρέσβεως της Γαλλίας στην Κύπρο επ’ευκαιρία της επίδοσης των διαπιστευτηρίων της στην Α.Ε., Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριο Νίκο Αναστασιάδη

1
1
2
2
3
3
4
4
5
5

Photo credits : PIO, Ambassade de France à Chypre

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2019

Έχω την τιμή να επιδώσω στην Αυτού Εξοχότητα τα διαπιστευτήρια με τα οποία ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, κύριος Emmanuel Macron, με διαπιστεύει ως Έκτακτη και Πληρεξούσια Πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τα ανακλητήρια γράμματα του προκατόχου μου.

Η εκπροσώπηση της Γαλλίας στην Κύπρο είναι μεγάλη τιμή και προνόμιο και σκοπεύω να υπηρετήσω με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα προς όφελος των δύο χωρών μας. Η Γαλλία στηρίζει ένθερμα τη στενή σχέση και τη σχέση εμπιστευτικότητας που πάντοτε διατηρούσε με την Κύπρο, η οποία έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Θα ήθελα να τη διατηρήσω ως κόρη οφθαλμού και να εμβαθύνω περαιτέρω τη συνεργασία μας καθ’όλη τη διάρκεια της αποστολής μου.

Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κράτος μέλος της ΕΕ, φιλική χώρα της Κύπρου και των Κυπρίων, η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει τη διεξαγωγή των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων για την επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις παραμέτρους που εγκρίθηκαν από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Γαλλία χαιρετίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και επιθυμεί την πλήρη επιτυχία των προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι οποίες θα επιτρέψουν την εκμαίευση της απαραίτητης πολιτικής βούλησης με την οποία θα οικοδομηθεί το μέλλον του νησιού απαλλαγμένου από τη διχοτόμηση.

Καθώς οι δύο χώρες μας έχουν έρθει πιο κοντά τα τελευταία χρόνια, έχει προκύψει ένα κοινό όραμα για τις βασικές περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις. Με βάση αυτό το κοινό όραμα, οικοδομήσαμε συγκεκριμένες συνεργασίες σε όλους τους τομείς - άμυνα και ασφάλεια, ενέργεια, πολιτισμό, οικονομία - συνεργασίες που θα ήθελα να ενισχύσω.

Στον τομέα της άμυνας, έχουν αναπτυχθεί στρατηγικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας και η συνεργασία γνωρίζει πρωτοφανή ανάπτυξη. Αποτελεί μέρος μιας αμυντικής συμφωνίας που υπεγράφη το 2017 και ολοκληρώθηκε με ένα «οδικό χάρτη» που εγκρίθηκε από τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών μας το 2019. Υλοποιείται με συχνές διμερείς επαφές και ασκήσεις, ιδιαίτερα στον ναυτικό τομέα, και αναμένεται να εντατικοποιηθεί και σε άλλους τομείς. Η Γαλλία γνωρίζει ότι μπορεί πάντα να υπολογίζει στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δράση της, μέσω κυρίως πολλών καταπλεύσεων γαλλικών πολεμικών πλοίων και κυρίως της αεροναυπηγικής ομάδας του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle και ενδιάμεσων προσγειώσεων των στρατιωτικών μας αεροπλάνων. Η Γαλλία είναι ευγνώμων προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τη στήριξη αυτή η οποία είναι πολύτιμη για εμάς και την αξιοποιούμε προς όφελος της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ η οικοδόμηση της Ευρώπης της άμυνας βρίσκεται σε εξέλιξη, η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο, παράλληλα με τη Γαλλία, στην υλοποίηση αυτού του βασικού έργου, γεγονός που συμβάλλει στη δημιουργία μιας κυρίαρχης Ευρώπης. Η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών μας ανθεί, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, η ασφάλεια στη θάλασσα ή η πολιτική άμυνα.

Η Γαλλία στηρίζει τον σεβασμό του διεθνούς ναυτικού δικαίου, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, που δεν θα πρέπει να είναι ένας χώρος ανταγωνισμού αλλά συνεργασίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το υπενθύμισε και πάλι στη διάσκεψη κορυφής MED 7 στις 15 Ιουνίου 2019, επιβεβαιώνοντας ιδιαίτερα την κυριαρχία της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Εξέφρασε επίσης τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Γαλλίας στη χώρα σας σε αυτό το θέμα.

Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μας παρουσιάζουν επίσης νέες ευκαιρίες για τη συνεργασία μας και ελπίζω ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Η οικονομική μας παρουσία αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αυτή η εξέλιξη οδήγησε σε επενδύσεις μεγάλων γαλλικών ομίλων, όπως η Total, αλλά και ο όμιλος Accor καθώς και η CNP.

Αυτή τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας, την οφείλουμε επίσης στην κοινή μας συμμετοχή στη γαλλόφωνη οικογένεια. Η Γαλλία στήριξε τη βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας να γίνει μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας ως συνδεδεμένο μέλος, διότι δεν υπάρχει πιο όμορφη συνεργασία από αυτή της γλώσσας, μιας γλώσσας που μας επιτρέπει να συζητούμε και να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας. Οι γαλλικές αρχές εκτιμούν το γεγονός ότι η εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας παραμένει υποχρεωτική στην κυπριακή εκπαίδευση και χαιρετίζουν την επιτυχία του Γαλλο-κυπριακού Σχολείου Λευκωσίας, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 και συμβολίζει την αριστεία της διμερούς μας συνεργασίας. Φέτος, έχει περίπου 300 μαθητές, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι Κύπριοι. Επίσης, το κοινό μας έργο στον τομέα της αρχαιολογίας αποτελεί πρότυπο διμερούς εταιρικής σχέσης της πολιτιστικής μας συνεργασίας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εντατικοποιηθεί οι διμερείς επαφές υψηλού επιπέδου: πραγματοποιήθηκαν αρκετές προεδρικές επισκέψεις, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις υπουργών εξωτερικών και υπουργών άμυνας μεταξύ των δύο χωρών μας. Απεικονίζουν τους στενούς δεσμούς μας και τη φιλία που έχουμε.

Τέλος, κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να μεταφέρω σε εσάς, στην κυβέρνηση και στον λαό της Κύπρου τις θερμές ευχές φιλίας και ευημερίας που εκφράζει ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας προς την Αυτού Εξοχότητά σας.

publie le 03/01/2020

hautdepage