Μήνυμα της Πρέσβειρας της Γαλλίας επ’ευκαιρία της αποχώρησής της από την Κύπρο [en] [fr] [tr]

JPEG

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Αφήσω τη θέση μου ως Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο για να προσχωρήσω στη διπλωματική ομάδα του Προεδρικού. Θα είναι μια σημαντική πρόκληση και είναι τιμή μου που κλήθηκα σε αυτά τα καθήκοντα. Ωστόσο είναι προφανές ότι αισθάνομαι θλίψη που αποχωρίζομαι την Κύπρο τόσο νωρίς, σε μια περίοδο που τόσο με την ομάδα μου όσο και με τις κυπριακές αρχές είχαμε πολλά σχέδια για τους επόμενους μήνες προκειμένου να ενισχύσουμε και να διαφοροποιήσουμε τη διμερή μας σχέση, ιδίως μετά από την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Παρίσι στα τέλη Ιουλίου. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτά τα σχέδια θα συνεχιστούν.

Γνωρίζω ότι η είδηση αυτή αποτελεί έκπληξη και φαντάζομαι τις ερωτήσεις σας που είναι και δικαιολογημένες αλλά ξέρω επίσης ότι θα καταλάβετε τη δέσμευσή μου η οποία δεν είναι άλλη από το να δηλώσω παρούσα και ταγμένη στην υπηρεσία της χώρα μας όπου και όποτε χρειαστεί, είτε στην Κύπρο τον περασμένο χρόνο είτε σύντομα στο Παρίσι δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η αποχώρησή μου προφανώς δεν σημαίνει το τέλος της διπλωματικής μας δράσης στην Κύπρο και την υποστήριξη που παρέχει αυτή η πρεσβεία στη γαλλική κοινότητα. Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος και η ομάδα μου θα παραμείνει πλήρως στη διάθεσή σας, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από πολλές προκλήσεις όπως η περιφερειακή κατάσταση ή η κρίση στον τομέα της υγείας. Τις επόμενες εβδομάδες και εν αναμονή του διορισμού του διαδόχου μου, η Audrey Pion θα είναι η Επιτετραμμένη. Έχω κάθε εμπιστοσύνη σε αυτήν για να κρατήσει τον πήχη ψηλά όπως το έκανα κι’εγώ.

Ξέρω ότι πολλοί αναρωτιούνται πότε θα φθάσει ο διάδοχός μου. Αυτή ή αυτός δεν έχει ακόμη διοριστεί, αλλά ελπίζω ότι ένας νέος πρέσβης μπορεί να φτάσει το συντομότερο δυνατόν για να προχωρήσει ακόμη περισσότερο η διμερής μας σχέση. Ελπίζω ταπεινά ότι η δουλειά που έγινε κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους θα του δώσει μια σταθερή βάση για να δράσει και να του εύχομαι ήδη από τώρα ό,τι καλύτερο.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς, Γάλλους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, μέλη της διπλωματικής κοινότητας, που με καλωσόρισαν με τέτοια καλοσύνη και ενέργεια. Η παραμονή μου στην Κύπρο ήταν σύντομη αλλά εποικοδομητική. Η επαγγελματική και ανθρώπινη αυτή εμπειρία τροφοδότησε τη βεβαιότητά μου ότι η διπλωματία μπορεί και πρέπει να κτίσει γέφυρες μεταξύ λαών και κοινωνιών για να τους φέρει πιο κοντά, και την αποφασιστικότητά μου να συνεισφέρω το πετραδάκι μου στην οικοδόμηση μιας επανενωμένης Κύπρου.

Με εκτίμηση,

Isabelle DUMONT

publie le 23/09/2020

hautdepage