Κλιματικές Αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο, στη Μεσογείου και στην Κύπρο

Διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές που οργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Επιστημών του Κλίματος και του Περιβάλλοντος, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ινστιτούτου Κύπρου.

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015 - Πανεπιστήμιο Κύπρου - Anastasios Laventis Building - Amphitheatre B 108 - στις 7 μ.μ

Θα παρουσιάσουν τρεις ομιλητές :

Εργαστήριο Επιστημών Κλίματος και Περιβάλλοντος : Dr François-Marie Bréon

Ο François-Marie Bréon είναι ερευνητής στο γαλλικό Εργαστήριο Επιστημών Κλίματος και Περιβάλλοντος όπου είναι υπεύθυνος για την ενότητα «βιογεωχημικοί κύκλοι». Αφότου απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1989, έζησε στις Η.Π.Α. και στην Ιαπωνία και στη συνέχεια έγινε μέλος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (CEA). Ως ειδικός στη μεταφορά ενέργειας με ακτινοβολία και στην τηλεπισκόπηση, συμμετέχει στο σχεδιασμό πολλών διαστημικών αποστολών, αλλά και στην εφαρμογή των επιστημών σε αυτές. Ο François-Marie Bréon είναι πεπεισμένος για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό έχει επιλέξει την ενεργή οικολογική δράση με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιεί πολλές παρεμβάσεις ώστε να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής. Ο ίδιος στις περισσότερες κοντινές μετακινήσεις του χρησιμοποιεί ποδήλατο, έχει θέρμανση με ξύλα και παράγει ηλεκτρισμό με πυρηνική ενέργεια, ενώ επιβάλλει τη χρήση τρένου περισσότερο από εκείνη του αεροπλάνου στα μέλη της ομάδας του αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό.

Πανεπιστήμιο Κύπρου : Dr Neophytou Marina

Η Μαρίνα Νεοφύτου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Ρευστομηχανικής (EFM). Επίσης, ήταν η πρώτη υπεύθυνη του διατμηματικού προγράμματος «Ενεργειακές Τεχνολογίες και Αειφόρος Σχεδιασμός» της Πολυτεχνικής Σχολής (2012-2014). Τη χρονιά 2014-2015, ήταν επισκέπτρια καθηγήτρια στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη (ETH-Zurich), ενώ φιλοξενήθηκε από κοινού στο Τμήμα Μηχανολογίας Μηχανικής και Μηχανικής Διεργασιών και στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής (Έδρα Δομικής Φυσικής). Το πρόσφατο έργο «Toward designing strategies for Urban Heat Island mitigation based on mutli-scale flow considerations»*, που έγινε σε συνεργασία και στο οποίο συμμετείχε η Μαρίνα Νεοφύτου, διακρίθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Δημοσίευσης στο 34ο Διεθνές Συνέδριο AIVC.

Cyprus Institute: Panos Hadjinicolaou Αναπληρωτής Ερευνητής, Ατμοσφαιρικές Επιστήμες

Ο Πάνος Χατζηνικολάου έχει συμμετάσχει σε έρευνες της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την παγκόσμια μοντελοποίηση της ατμοσφαιρικής χημείας, ενώ το έργο του για τις τάσεις του συνεχώς μεταβαλλόμενου στρατοσφαιρικού όζοντος έχει δημοσιευτεί στις Αξιολογήσεις της Καταστροφής του Όζοντος του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO Ozone Depletion Assessments). Έχει συντονίσει και πραγματοποιήσει εργασίες μοντελοποίησης σε ερευνητικά προγράμματα στην Κύπρο και στην Ελλάδα σχετικά με τα περιφερειακά κλιματικά μοντέλα καθώς και με τους δείκτες ακραίων κλιματικών συνθηκών.

publie le 25/09/2015

hautdepage