Κινητοποίηση της γαλλικής διπλωματίας για στήριξη της υποψηφιότητας του Παρισιού 2024

Η πόλη του Παρισιού είναι υποψήφια για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024. Το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης, ιδρυτικό μέλος, κινητοποιείται, μαζί με όλο το γαλλικό διπλωματικό δίκτυο στο εξωτερικό, για να στηρίξει την υποψηφιότητα.

PNG

Μια ενοποιητική υποψηφιότητα
Η υποψηφιότητα του Παρισιού είναι ένα ενοποιητικό θέμα το οποίο προκαλεί έναν αποφασιστικό εθνικό ενστερνισμό. Το εγχείρημα έχει τη στήριξη όλων των γαλλικών αθλητικών παραγόντων και του 77% των Γάλλων (δημοσκόπηση TNS Sofres, Οκτώβριος 2016). Πέρα από το κοινό, το σύνολο της κυβέρνησης και των πολιτικών παραγόντων σε όλα τα επίπεδα, ο οικονομικός κόσμος, τα συνεταιριστικά κινήματα και πολλοί ΜΚΟ δεσμεύονται για το εγχείρημα αυτό.
Το Υπουργείο υποδέχεται στις 8 Φεβρουαρίου την επιτροπή για την υποψηφιότητα του Παρισιού 2024 για μια παρουσίαση στους Πρέσβεις των χωρών που εκπροσωπούνται στη Γαλλία της υποψηφιότητας του Παρισιού για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες 2024.

Η Γαλλία, ελκυστικός προορισμός για σημαντικές διοργανώσεις αθλητικών γεγονότων
Η Γαλλία απέδειξε πρόσφατα την ικανότητά της στη διοργάνωση των σημαντικότερων αθλητικών γεγονότων, διατηρώντας τη λαϊκή και εορταστική τους διάσταση με ασφάλεια, παρά την πολυπλοκότητα του διεθνούς πλαισίου που τα διέπει.
Τα πρόσφατα σημαντικά αθλητικά και άλλα γεγονότα που διοργανώθηκαν στη χώρα μας, στο πρότυπο της Συνόδου COP 21, της ΟΥΕΦΑ Euro 2016 ή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Χειροσφαίρισης, επιβεβαιώνουν την τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη της Γαλλίας στον τομέα αυτόν. Κατά το Euro 2016, οι « fan zones» φιλοξένησαν με ασφάλεια περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια άτομα στο Παρίσι και περισσότερα από 4 εκατομμύρια σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Με την μοναδική του κληρονομιά και την τεχνογνωσία του σε θέματα φιλοξενίας, το Παρίσι και η Γαλλία είναι οι πρώτοι τουριστικοί προορισμοί παγκοσμίως. Εάν η υποψηφιότητα γίνει δεκτή, ολόκληρη η πόλη θα μεταμορφωθεί σε ένα πραγματικό ολυμπιακό πάρκο, με πολλούς αγώνες σε εμβληματικές τοποθεσίες, όπως στον Πύργο του Άιφελ, στο Μέγαρο των Απομάχων (les Invalides), στα Ηλύσια Πεδία (Champs-Elysées) ή στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Château de Versailles) για τον εορτασμό της εκατοστής επετείου από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι το 1924.

Κοινές αξίες από τη γαλλική διπλωματία
Το εγχείρημα της υποψηφιότητας του Παρισιού 2024 είναι εφικτό, υπεύθυνο και αποτελεί φορέα των ισχυρών αξιών του ανθρωπισμού, της ενσωμάτωσης και της επανένωσης τις οποίες συμμερίζεται η Γαλλία στη διεθνή σκηνή.
Η θέληση αυτή αποτυπώνεται σε πολλές καινοτόμες πτυχές της υποψηφιότητας αυτής:

• Ένας μοναδικός εορτασμός των Αγώνων και του Ολυμπισμού, ανοικτός σε όλους, στην καρδιά του Παρισιού και στα πιο όμορφα μνημεία του.
• Ένα όραμα που στηρίζεται στις αξίες του αθλητισμού και του Ολυμπισμού για την οικοδόμηση μιας πιο αλληλέγγυας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, στη Γαλλία αλλά και σε διεθνές επίπεδο, παραχωρώντας τον κεντρικό ρόλο του εγχειρήματος αυτού στους Παραολυμπιακούς αγώνες.
• Οι πρώτοι αγώνες εντάσσονται στη σειρά των ιστορικών συμφωνιών του Παρισιού για το κλίμα. Το θέμα αυτό είναι σημαντικό για το Παρίσι 2024. Οι Ολυμπιακοί του Παρισιού 2024 θα έχουν μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 55% σε σχέση με τους Αγώνες του Λονδίνου 2012 και του Ρίο 2016.
• Επενδύσεις σε υποδομές (που δεν συνδέονται με τους Αγώνες) που επικεντρώνονται αποκλειστικά στις ανάγκες της πολεοδομίας, στην υπηρεσία των λαών (κατοικίες, κοντινές αθλητικές εγκαταστάσεις, γέφυρες). Με το 95% των προϋπαρχόντων ή προσωρινών εγκαταστάσεων, το Παρίσι 2024 θα έχει μόνο δύο ήδη εγκαταστάσεων να κατασκευάσει: το ολυμπιακό χωριό, το δημοσιογραφικό χωριό και το κέντρο υγρού στίβου, εξού και η βεβαιότητα για έναν υπεύθυνο και ελεγχόμενο προϋπολογισμό.
• Μια ισχυρή κληρονομιά για τον πληθυσμό την επομένη των Ολυμπιακών Αγώνων. Με το πέρας των αγώνων, το χωριό θα μετατραπεί σε μία νέα οικολογική μικτή συνοικία με σχολεία και καταστήματα, ενώ τα κτήρια θα χρησιμοποιηθούν με ποικίλους τρόπους.

publie le 13/02/2017

hautdepage