Η Florence Parly, Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, μεταβαίνει στην Κύπρο και στη συνέχεια στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle [en] [fr]

► Η Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων μεταβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο για να επισκεφθεί τη σμηναρχία που συμμετέχει επί του παρόντος στην επιχείρηση Chammal και αποτελεί τη γαλλική πτέρυγα της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

► Η Florence Parly, πριν τη μετάβασή της στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, θα συναντήσει τον Κύπριο πρόεδρο και στη συνέχεια τον Κύπριο ομόλογό της. Το κύριο θέμα των συζητήσεών τους θα είναι τα θέματα της θαλάσσιας κυριαρχίας.

► Με την επίσκεψή της στο αεροπλανοφόρο, η Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων επιθυμεί να στείλει ένα σαφές μήνυμα: ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι η προτεραιότητα της Γαλλίας.

► Θα χαιρετίσει την παραδειγματική δέσμευση όλων των στρατιωτικών που συμμετέχουν στην επιχείρηση Chammal.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ , Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις 18 Φεβρουαρίου, 2020, η Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Florence Parly θα μεταβεί στη Λευκωσία όπου θα συναντήσει τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη.

Κατά το ταξίδι αυτό θα έχει την ευκαιρία να κάνει έναν απολογισμό και να αναφερθεί στις προοπτικές των εξαιρετικών διμερών σχέσεων που δεν παύουν να ενδυναμώνονται μεταξύ των δύο χωρών. Η Υπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με τις κυπριακές αρχές αναφορικά με την κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει να αντιμετωπίσει ένα διαταραγμένο περιβάλλον: βρίσκεται στο προσκήνιο της μεταναστευτικής κρίσης με τη σύρραξη στη Συρία να διαρκεί εδώ και εννέα χρόνια, ενώ, πιο πρόσφατα, υφίσταται τις προσπάθειες εκφοβισμού των γειτόνων της, ενάντια στις οποίες είναι ουσιώδες να προστατευτεί η κυριαρχία της.
Η Florence Parly θα υπενθυμίσει την προσήλωση της Γαλλίας στην προνομιούχα σχέση της με την Κύπρο, καθώς και την αποφασιστικότητά της να συμβάλει στην τήρηση του διεθνούς ναυτικού δικαίου.

Νωρίς το απόγευμα, η Υπουργός θα μεταβεί στη σμηναρχία που έχει αναπτυχθεί γύρω από το Charles de Gaulle και η οποία συμβάλει, από τα τέλη του Ιανουαρίου, στην επιχείρηση Chammal (γαλλική συμβολή στην επιχείρηση της συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, Operation Inherent resolve) από την Ανατολική Μεσόγειο.
Κατά την επίσκεψή της στο αεροπλανοφόρο, μετά την παρουσίαση της επιχείρησης και την ανταλλαγή απόψεων, η Florence Parly θα απευθυνθεί σε ολόκληρο το πλήρωμα. Επιστρέφοντας από το Μόναχο όπου συμμετείχε στη συνάντηση των βασικών υπουργών άμυνας της Συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, η Υπουργός θα επαναβεβαιώσει την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να συνεχίσει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Θα επαναλάβει στο πλήρωμα της σμηναρχίας τη σημασία της συμμετοχής τους στην επιχείρηση Chammal, το στρατηγικό ενδιαφέρον της παρουσίας τους στην περιοχή αυτή και την υπερηφάνεια του έθνους.

Η σμηναρχία η οποία επί του παρόντος αποτελείται από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, μία ομάδα 20 Rafale και 2 Hawkeye, τις φρεγάτες Chevalier Paul, Auvergne, Bretagne και Surcouf, το δεξαμενόπλοιο ανεφοδιασμού Var και ένα πυρηνικό υποβρύχιο, απέπλευσε από την Toulon στις 21 Ιανουαρίου για να λάβει μέρος στην αποστολή Foch, διάρκειας 3 μηνών. Επί του παρόντος η σμηναρχία ενσωματώνει μία αμερικανική και μία ελληνική φρεγάτα, και θα συμμετάσχει σε δράσεις συνεργασίας με την Κύπρο και το ΝΑΤΟ (επιχείρηση Sea Guardian).

Εκτός από τη συμμετοχή της στην αποστολή Chammal, η σμηναρχία συμβάλει έτσι στην αυτόνομη εκτίμηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι στρατηγικού ενδιαφέροντος.

Η σμηναρχία θα συνεχίσει την αποστολή της στον Ατλαντικό και στη Βόρεια Θάλασσα για να διατηρήσει το πολύ υψηλό επίπεδο διαλειτουργικότητας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και το ΝΑΤΟ, καθώς και τις σχέσεις που συνδέουν τη Γαλλία με τους διεθνείς εταίρους της. Στο πλαίσιο αυτό της αποστολής της θα ενσωματώσει στη συνοδεία της γερμανικές, βελγικές, ισπανικές, ολλανδικές και πορτογαλικές φρεγάτες.

publie le 27/04/2020

hautdepage