Η Γάλλο-κυπριακή συνεργασία στον τομέα της γαστρονομίας

Ο Γάλλος σεφ Eric Trochon, βραβευμένος με τον τίτλο "meilleur ouvrier de France" το 2011, και εκπαιδευτής στη περίφημη γαστρονομική σχολή Ferrandi, πραγματοποίησε επαγγελματική επίσκεψη στη Κύπρο από τις 4 έως τις 7 Απριλίου.

JPEG

Ο Γάλλος σεφ Eric Trochon, ιδιοκτήτης δύο εστιατορίων στο Παρίσι και ενός στη Σεούλ, επισκέφτηκε την οικία του Πρέσβη της Γαλλίας, μαζί με τους υπεύθυνους και τους φοιτητές του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ). Στη συνέχεια παρέδωσε ένα " master-classe " στους φοιτητές, οι οποίοι επωφελήθηκαν από την εμπειρία ενός αναγνωρισμένου σεφ και εκπαιδευτή σε μία από τις πιο διάσημες γαστρονομικές σχολές στον κόσμου. O Eric Trochon με την ευκαιρία αυτή επισκέφτηκε την κυπριακή αγορά στην Λευκωσία όπου μπόρεσε να εκτιμήσει την υψηλή ποιότητα των φρέσκων προϊόντων, απαραίτητα για την εκτέλεση των συνταγών του.

Την επόμενη μέρα, το συμπόσιο ολοκληρώθηκε με την παράθεση ενός αυθεντικού γαλλικού δείπνου από τους φοιτητές του ΑΞΙΚ υπό την καθοδήγηση του βραβευμένου Γάλλου σεφ Eric Trochon, στο πλαίσιο μιας εταιρικής σχέσης μεταξύ του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου, του ΑΞΙΚ και του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ειδική προσκεκλημένη, η Δρ. Jacqueline Karagioghis-Girard η οποία παρουσίασε συγκεκριμένους τρόπους για την αξιοποίηση της αρχαιολογικής και ιστορικής κληρονομιάς της Κύπρου προς την ανάπτυξη του τουρισμού στην Κύπρο. Ακολούθησαν παρεμβάσεις και ομιλίες από τον κ. Άγγελο Λοΐζου, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, την Δρ. Μαρίνα Σολομίδου- Ιερωνυμίδου, Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, τον κ. Γιώργο Μιχαηλίδη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ειδικών Ενδιαφερόντων και Πολιτιστικού Τουρισμού και τον καθηγητή Γιάννη Ιωάννου, πρόεδρο του τμήματος γαλλικών και ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Αθανάσιος Γαγάτσης και φορείς του κυπριακού τουρισμού από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Ο ερχομός του Γάλλου Σεφ Eric Trochon κατέστη δυνατός με την στήριξη της σχολής Ferrandi, χάρη σε μια συνεργασία που υπογράφηκε το 2015 μεταξύ του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου και του Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας του Παρισιού - Ile de France. Μέσω της συνεργασίας αυτής, το Γαλλικό Ινστιτούτο αποτελεί επίσης εγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο για τη χορήγηση διπλωμάτων γαλλικών για επαγγελματίες.

Η συνεργασία που ξεκίνησε το 2015 μεταξύ του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου και του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου, έδωσε φέτος την ευκαιρία να επισκεφτεί την Κύπρο ένας Γάλλος επαγγελματίας της τέχνης της μαγειρικής, για να στηρίξει την εκπαίδευση του ΑΞΙΚ. Το 2015 η πρώτη ανταλλαγή έγινε στα πλαίσια της διοργάνωσης "Goût de France", ενώ το 2016 ένας γάλλος οινολόγος παρέδωσε " master-class".

Η εν λόγω συνεργασία εντάσσεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+.
Η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα αυτό αποτελεί ακόμη μία υλοποίηση της επιστολής δήλωσης προθέσεων υπέρ της διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας στη Κύπρο, η οποία υπεγράφη τον Οκτώβριο 2016, μεταξύ του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κώστα Καδή, και του κ Jean-Marc Ayrault, Υπουργού Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης, με την ευκαιρία της επίσκεψής του τελευταίου στην Κύπρο. Αποτελεί μέρος της γενικής προσέγγισης της διπλωματικής επιρροής της Γαλλίας, η οποία έχει καταστήσει την ενίσχυση της γαλλικής τεχνογνωσίας, ειδικότερα στον τομέα της γαστρονομίας και της αξιοποίησης των περιφερειών, προτεραιότητα στην δράση του γαλλικού δικτύου στο εξωτερικό. Πρόκειται γενικότερα για την ενίσχυση της ελκυστικότητας της Γαλλίας και των τουριστικών δραστηριοτήτων της, οι οποίες αντιπροσωπεύουν έναν από τους κυριότερους τομείς της γαλλικής οικονομίας.

publie le 13/04/2017

hautdepage