«Ευρώπη, η ισχύς της εν τοις πράγμασι αλληλεγγύης», του Jean-Yves Le Drian και της Amélie de Montchalin (09.05.20) [fr]

Στις 9 Μαΐου 1950, δια μέσου του Robert Schuman, η Γαλλία και η Γερμανία έβαλαν μαζί τις βάσεις για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αποφασίζοντας να «θέσουν την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα υπό την εποπτεία μιας κοινής Ανώτατης Αρχής, οργάνωση στην οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και άλλες χώρες της Ευρώπης».

Εβδομήντα χρόνια αργότερα, καθημερινά, ας θυμόμαστε ότι χρειάστηκε κουράγιο για να τείνει κανείς χείρα βοηθείας στον εχθρό του χθες, ότι χρειάστηκε τόλμη για να τοποθετηθούν στο επίκεντρο ενός σχεδίου ειρήνης και συμφιλίωσης «περιοχές κατασκευής οπλικών συστημάτων των οποίων οι ίδιες κατέληγαν μόνιμα θύματα», αλλά και διορατικότητα για να συλληφθεί η ιδέα, ότι, εν μέσω των νέων γεωπολιτικών ισορροπιών, η δύναμη των εθνών μας θα συνδεόταν σύντομα με την ισχύ των μεταξύ μας δεσμών.

Ας αναλογιστούμε την απόσταση που διανύσαμε, ως μια υπέρβαση έναντι του τραγικού χαρακτήρα της Ιστορίας – από τα ερείπια του σημείου μηδέν ως την ευημερία, από την απόσχιση στις υποσχέσεις ενότητας γύρω από τις ανθρώπινες αξίες που μοιραζόμαστε στην ήπειρό μας και τις δημοκρατικές αρχές που την διέπουν.

Ας αφουγκραστούμε πλήρως το νόημα της διακήρυξης Schuman, όχι μόνο λόγω αφοσίωσης στην κοινή μας μνήμη, αλλά και για να βρούμε τις απαντήσεις στις ανησυχίες και τα ερωτήματα του παρόντος μας. Αντιμέτωποι με την κρίση που αναστατώνει σήμερα την ύπαρξη και τα κεκτημένα μας, ας επιστρέψουμε στην ουσία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος: Στη συνεργασία των Κρατών προς υπηρεσία των λαών, στα απτά έργα και στη δύναμη της αλληλεγγύης προς υπηρεσία του ανθρώπου. Είναι κάτι που έχουμε ανάγκη.

Γιατί το στοιχείο που μας έδωσε δύναμη τις τελευταίες εβδομάδες, ήταν πράγματι η «εν τοις πράγμασι αλληλεγγύη» που η διακήρυξη Schuman θέτει ως θεμέλιο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος: Αλληλεγγύη και ευθύνη που σήμερα παίρνει το πρόσωπο των νοσηλευτών από τη Γερμανία, τη Ρουμανία, ή το Λουξεμβούργο που μάχονται για να σώσουν ζωές Γάλλων ή Ιταλών ασθενών, που εκφράζεται μέσω κινήσεων καλής θελήσεως και αλληλοβοήθειας, εξασφαλίζοντας το μέλλον των οικονομιών και των θέσεων εργασίας μας.

Αύριο, ώστε να αντλήσουμε κάθε πιθανό μάθημα από την κρίση, θα πρέπει να εδραιώσουμε, στον τομέα της δημόσιας υγείας, την Ευρώπη που προστατεύει, σε συνέχεια του καλέσματος του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Σεπτέμβριο του 2017. Με ποιον τρόπο; Και εδώ, πολλαπλασιάζοντας την αλληλεγγύη στην υπηρεσία μιας υγιούς Ευρώπης, άγρυπνης και κυρίαρχης. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων έναντι σε κάθε κίνδυνο, να συγκεντρώσουμε στρατηγικά αποθέματα ανεφοδιασμού σε υγειονομικά προϊόντα και εξοπλισμό, να προσπαθήσουμε από κοινού σε θέματα έρευνας, να συσφίξουμε τις σχέσεις μεταξύ των νοσοκομειακών μας υπηρεσιών. Θα πρέπει επίσης να οργανώσουμε καλύτερα τον κοινό μας χώρο, τη ζώνη Schengen, εγκαθιδρύοντας επί παραδείγματι έναν νέο μηχανισμό διαχείρισης των συνόρων μας.

Η Ευρώπη της Διακήρυξης Schuman, είναι επίσης μια Ευρώπη ικανή για «δημιουργική προσπάθεια», ως απάντηση στις απειλές που αντιμετωπίζει, μαζί με τους Ευρωπαίους, αλλά και με όλες τις γυναίκες και τους άνδρες του κόσμου. Είναι μια Ευρώπη υπέρμαχος της πολυμέρειας και των οικουμενικών αγαθών της ειρήνης και της διεθνούς σταθερότητας, του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της ανθρώπινης υγείας.

Περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος μας χρειάζεται μια αποφασισμένη Ευρώπη για να κάνει πράξη αυτό το όραμα.

Σήμερα, η Ευρώπη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Συνέδραμε στην κινητοποίηση ολόκληρου του πλανήτη για τη συγκέντρωση 7,4 δις ευρώ σε δωρεές για τη στήριξη της ανάκαμψης μετά τον Covid-19. Στηρίζει τις προσπάθειες των πιο ευάλωτων χωρών, ιδίως στην Αφρική, πιστή εκ νέου στη διακήρυξη Schuman, που ήδη από το 1950 υπογράμμισε την ισχύ των δεσμών μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης.
Την κρίσιμη στιγμή, η Ευρώπη θα είναι και πάλι εδώ, στο πλευρό των εταίρων της, για να ενισχύσει την παγκόσμια υγειονομική διακυβέρνηση. Θα υποστηρίξουμε τη γενναία μεταρρύθμιση της μόνης παγκόσμιας δημόσιας οργάνωσης υγείας: Του ΠΟΥ, ο οποίος πρέπει να διαθέτει τα μέσα για να ανταποκριθεί πλήρως στον βαρυσήμαντο ρόλο του. Θα διεκδικήσουμε επίσης τον καλύτερο συντονισμό των φορέων υγείας σε παγκόσμια κλίμακα, με τη διαφάνεια στο επίκεντρο, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τυχόν μελλοντικές πανδημίες. Για την ειδοποίηση των κυβερνήσεων και την ενημέρωση του κόσμου, ίσως απαιτηθεί η δημιουργία μιας διακυβερνητικής επιτροπής για την υγεία, στα πρότυπα εκείνης για την αλλαγή του κλίματος.

«Δράση με αποφασιστικότητα» και «μια οργανωμένη και ζωντανή Ευρώπη»: Αυτό προτείναμε στους Ευρωπαίους, εβδομήντα χρόνια πριν. Οι καιροί άλλαξαν, οι προκλήσεις δεν είναι ίδιες με αυτές του παρελθόντος. Αλλά η ήπειρος μας καλείται εκ νέου να πάρει αποφάσεις. Πιστεύουμε, γνωρίζουμε πως το πνεύμα της διακήρυξης Schuman μπορεί ακόμη να μας εμπνεύσει. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ από πού ερχόμαστε, από πού αντλούμε τη δύναμή μας – θα συνεχίσουμε να γράφουμε μαζί ιστορία, τη μεγάλη ιστορία αλληλεγγύης που δημιούργησε την Ευρώπη μας.

Mετάφραση στα ελληνικά: Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα

publie le 11/05/2020

hautdepage