Επίσκεψη του Jean-Marc Ayrault στην Κύπρο (25 Οκτωβρίου 2016) [fr] [tr]

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης επισκέφθηκε την Κύπρο στις 25 Οκτωβρίου 2016.

Έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο συζήτησε για τις ενδοκοινοτικές συνομιλίες, τις διμερείς σχέσεις καθώς και περιφερειακά και ευρωπαϊκά θέματα. Επιπλέον, ο Υπουργός συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του, κ. Ιωάννη Κασουλίδη με τον οποίο συζήτησε τα θέματα αυτά σε ένα πρώτο στάδιο σε κατ’ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια παρουσία των αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων.

Με την ευκαιρία αυτή υπογράφηκαν πολλές συμφωνίες:

-  Η στρατηγική ατζέντα δίνει νέα ώθηση στον διάλογο που διεξάγουν οι χώρες μας σε πολιτικό επίπεδο σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, επιστημονικής, πολιτιστικής και πανεπιστημιακής συνεργασίας, καθώς και σε οικονομικό επίπεδο.

- Η δήλωση προθέσεως στον τομέα της εκπαιδευτικής και γλωσσική συνεργασία για την περίοδο2016-2019, την οποία υπέγραψαν ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης κύριος Jean-Marc Ayrault με τον Κύπριο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κύριο Κώστα Καδή, στα πλαίσια της πολιτιστικής συμφωνίας συνεργασίας του 1969.

- Η επιστολή προθέσεως σε θέματα συνεργασίας μείωσης κινδύνων και διαχείρισης καταστροφών και καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης , η οποία υπεγράφη στην παρουσία των Υπουργών από τον Γενικό Διευθυντή της Πολιτικής Άμυνας και Διαχείρισης κρίσεων της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Laurent Prévost, και τον Διοικητή της Πολιτικής Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ.Λουκά Χατζημιχαήλ.

Μετά από την υπογραφή των συμφωνιών, ακολούθησε κοινή διάσκεψη τύπου μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών. Ο Jean-Marc Ayrault επανέλαβε την εγγύτητα των απόψεων των δύο χωρών στο θέμα της Συρίας και στα ευρωπαϊκά θέματα, κυρίως όσον αφορά στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Επανέλαβε τη στήριξη της Γαλλίας στην εν εξελίξει διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου και χαιρέτισε την αποφασιστικότητα των μερών για τον τερματισμό της διχοτόμησης του νησιού.

Ο Jean-Marc Ayrault είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κ. Mustafa Akinci, τον οποίο επιβεβαίωσε για τη σημασία που δίνει η Γαλλία στην πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρο το νησί στα πλαίσια της επανένωσης. Τέλος, ο Υπουργός συναντήθηκε με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Espen Barth Eide με τον οποίο έκαναν ένα απολογισμό των διαπραγματεύσεων καθώς και των μελλοντικών βημάτων.

Συνέντευξη του Υπουργού στην εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος (25 Οκτωβρίου 2016) : http://www.ambafrance-cy.org/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-Jean-Marc-Ayrault-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CE%9F

Συνέντευξη του Υπουργού επ’ευκαιρία της κοινής διάσκεψης τύπου με τον κ. Ιωάννη Κασουλίδη : http://basedoc.diplomatie.gouv.fr/vues/Kiosque/FranceDiplomatie/kiosque.php?fichier=bafr2016-10-27.html#Chapitre11

Ανακοινωθέν τύπου της Πρεσβείας για τις συναντήσεις του Υπουργού με θέμα τις ενδοκοινοτικές συνομιλίες.

PDF - 171.9 ko
(PDF - 171.9 ko)

publie le 01/11/2016

hautdepage