Επίσκεψη του Harlem Désir στην Κύπρο (2-3/07/2015): πλήρης στήριξη στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων και σύσφιξη των γαλλοκυπριακών σχέσεων. [tr]

Ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κύριος Harlem Désir, επισκέφθηκε την Κύπρο από τις 2 έως τις 3 Ιουλίου. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης αυτής, συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριο Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών, κύριο Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος τον προσκάλεσε σε γεύμα. Ο Υφυπουργός συνάντησε επίσης τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κύριο M. Mustafa Akinci, καθώς και την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κυρία Lisa Buttenheim.

Με την επίσκεψη αυτή δόθηκε η ευκαιρία στον κύριο Désir να ενημερωθεί για την διαδικασία των συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου, ο οποίος υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της ενίσχυσης της αλληλεγγύης και της ευημερίας, προς το συμφέρον των δύο κοινοτήτων, της ΕΕ και της περιοχής γενικά. Επίσης, ο Υφυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Γαλλίας στις διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και την εμπιστοσύνη του στον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα, κύριο Espen Barth Eide. Εξέφρασε την ικανοποίηση της Γαλλίας για την εντατικοποίηση των συνομιλιών και την καλή ατμόσφαιρα που τις περιβάλει, καθώς και την αποφασιστικότητα των ηγετών των δύο κοινοτήτων και τις τελευταίες εξελίξεις που επήλθαν από την επανέναρξη των συνομιλιών μετά την εκλογή του κυρίου Akinci ως επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ο κύριος Désir χαιρέτησε την ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ της ΕΕ, των ηγετών των κοινοτήτων και των Ηνωμένων Εθνών, και επανέλαβε τη σημασία που προσδίδει η Γαλλία στη συμμόρφωση του κανονισμού με τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συμβατότητάς του προς το κοινοτικό κεκτημένο.

Στον τομέα των διμερών σχέσεων, ο Υφυπουργός υπενθύμισε την εξαίρετη σχέση μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου και χαιρέτησε το εύρος της συνεργασίας αυτής στους τομείς της πολιτικής, της ασφάλειας, του πολιτισμού και της οικονομίας. Ο κύριος Désir εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες της Γαλλίας για την αλληλεγγύη που επέδειξε η Κύπρος μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλική επικράτεια. Υπογράμμισε την σπουδαιότητα της καλής αυτής συνεργασίας στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, κάνοντας επίσης αναφορά στην άδεια που παραχωρήθηκε στην γαλλική πολεμική αεροπορία να χρησιμοποιήσει την βάση Αντρέας Παπαντρέου.

publie le 08/07/2015

hautdepage