Επίσκεψη στην Ελλάδα και την Κύπρο του Γάλλου Υπουργού Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων (6-7 Σεπτεμβρίου 2018) [en] [fr]

Επίσκεψη στην Ελλάδα και την Κύπρο του Γάλλου Υπουργού Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων (6-7 Σεπτεμβρίου 2018)

Ο κ. Jean-Yves Le Drian θα βρίσκεται στην Ελλάδα την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου και στην Κύπρο την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου.
Στην Αθήνα θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά. Επίσης θα έχει ανταλλαγές με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
Στην Λευκωσία, θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον κύπριο ομόλογό του κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και την επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπροε κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Ο κ. Jean-Yves Le Drian θα συζητήσει με τους δύο στενούς εταίρους της Γαλλίας τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή επικαιρότητα και τα σχέδια που αναπτύσσουμε υπέρ μιας Ευρώπης κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής. Με αυτό το πνεύμα, ο Υπουργός θα εξετάσει τις ενδεχόμενες πρωτοβουλίες για την εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των 28 και 29 Ιουνίου με στόχο τη δημιουργία μιας αληθινά ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, αποτελεσματικής, υπεύθυνης και αλληλέγγυας. Θα αναφερθεί επίσης στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης η οποία θα οδηγήσει στην συμπλήρωση της τραπεζικής ένωσης, στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στη δημιουργία ενός προϋπολογισμού για την ευρωζώνη και τέλος, στην ενίσχυση της διακυβέρνησης με σκοπό την εξασφάλιση μιας αληθινά δημοκρατικής ευθύνης. Τα διεθνή θέματα θα βρεθούν επίσης στην ημερήσια διάταξη, ειδικότερα το θέμα της Συρίας και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η επίσκεψη θα επιτρέψει συζητήσεις για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεών μας με την Ελλάδα και την Κύπρο σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας, με βάση τον οδικό χάρτη της ελληνογαλλικής στρατηγικής εταιρικής συνεργασίας και της γαλλο-κυπριακής στρατηγικής ατζέντας του 2016.

Στην Αθήνα, ο Γάλλος Υπουργός θα χαιρετήσει τη σύναψη μιας ιστορικής συμφωνίας, τον Ιούνιο, μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων πάνω στο θέμα της ονομασίας, και θα κάνει έκκληση για την σύντομη κύρωσή της. Θα διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του, την ώρα που η Ελλάδα εξέρχεται από το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής, ότι η Γαλλία παραμένει στο πλευρό της με σκοπό την εξασφάλιση μιας βιώσιμης εξόδου από την κρίση, στη βάση των συμπερασμάτων του Eurogroup του Ιουνίου, και την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων,

Στη Λευκωσία, ο Υπουργός θα υπενθυμίσει στο σύνολο των συνομιλητών του τη βούληση της Γαλλίας για την επανεκκίνηση των διακυπριακών συνομιλιών μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή : Ιστοσελίδα της Γαλλικής διπλωματίας - France Diplomatie - απόσπασμα των δηλώσεων εξωτερικής πολιτικής (5/9/2018)

publie le 23/04/2019

hautdepage