Εορτασμός της 14ης Ιουλίου στη Γαλλική Πρεσβευτική Κατοικία [tr]

Η δεξίωση για τον εορτασμό της Εθνικής Εορτής της Γαλλίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιουλίου στη Γαλλική Πρεσβευτική Κατοικία, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη και πολλών προσκεκλημένων. Ο Πρέσβης εκφώνησε την ακόλουθη ομιλία.

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Κυρίες και Κύριοι Πρέσβεις,

Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Αγαπητοί φίλοι,

Σας ευχαριστώ, Κύριε Πρόεδρε για την παρουσία σας απόψε και για τη μεγάλη τιμή που μας κάνετε. Αυτό αποτελεί άλλη μία απόδειξη των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας.

Το 2017, η Γαλλία εξέλεξε νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και νέα Εθνοσυνέλευση. Ο κύριος Emmanuel Macron χάραξε μια σαφή πορεία για τη χώρα μας: την Ευρώπη. Δηλαδή περισσότερη αλληλεγγύη, φιλόδοξες και δυνατές απαντήσεις για την επανεκκίνηση ενός ευρωπαϊκού έργου το οποίο μας ενώνει όλους, Γάλλους και Κύπριους.

Η αλληλεγγύη αυτή θα πρέπει να εκδηλώνεται σε όλους τους τομείς, σε οικονομικά, χρηματοοικονομικά και περιβαλλοντικά θέματα, σε θέματα μετανάστευσης αλλά και θέματα κοινής άμυνας την οποία επιθυμούμε να αναπτύξουμε. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούμε τη σύγκλιση απόψεων μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου.

Οι χώρες μας δίνουν σημασία στη μεσογειακή διάσταση της ΕΕ. Η Κύπρος ασκεί την Προεδρία της Μεσογειακής Ομάδας «MED Group» της ΕΕ. Η Γαλλία στηρίζει τις πρωτοβουλίες σας στο πλαίσιο αυτό και έχει την πρόθεση να συμμετάσχει ενεργά.

Η Γαλλία στήριξε τις θαρραλέες προσπάθειές που καταβάλλετε τόσο εσείς όσο και ο κύριος Ακιντζί υπέρ της επανένωσης της Κύπρου.

Το έκανε χωρίς να αναμειχθεί στις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης.

Ήμασταν στο πλάι σας κατά την διαδικασία αυτή. Σας στηρίζουμε εδώ και 43 χρόνια στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σας στηρίζουμε και στους κόλπους της ΕΕ. Ξέρετε ότι τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην ΕΕ μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και δεν αλλάζει. Ελπίζουμε σε μια δίκαιη επανένωση, που θα βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, τις παραμέτρους του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο.

Για εμάς η Κυπριακή Δημοκρατία είναι φίλη χώρα και σύμμαχος.

Δεν πρόκειται για κενά λόγια διότι νομίζω ότι το αποδείξαμε με συνέπεια και συνεχίζουμε να το κάνουμε και σήμερα.

Οι σχέσεις μας είναι στενές:

-  στις 28 Ιουνίου στη γαλλική Γουιάνα πραγματοποιήθηκε από τον εκτοξευτήρα ARIANE η εκτόξευση του δορυφόρου «Hellas 3», παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κυρίου Δημητριάδη. Πρόκειται για μία θαυμάσια συνεργασία μεταξύ Γαλλίας, Κύπρου και Ελλάδας,

-  σε λιγότερο από ένα χρόνο:

> Η Γαλλία και η Κύπρος υπέγραψαν συμφωνία για συνεργασία σε θέματα άμυνας, μια συμφωνία εταιρικής σχέσης για την ενδυνάμωση της πολιτιστικής μας συνεργασίας. Το γαλλο-κυπριακό σχολείο είναι ένα ίδρυμα αριστείας, το οποίο ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κύριος Καδής μας έκανε την τιμή να επισκεφθεί φέτος. Βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη με περισσότερο από 300 μαθητές εκ των οποίων οι πλειονότητα είναι Κύπριοι.

> Είχαμε δύο επισκέψεις Προέδρων μεταξύ Γαλλίας και Κυπριακής Δημοκρατίας. Ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος Macron – με τον οποίο κύριε Πρόεδρε συναντηθήκατε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο, θα έρθει σύντομα στην Κύπρο. Πραγματοποιήθηκαν έξι επισκέψεις Υπουργών κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, εκ των οποίων η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Κασουλίδη στο Παρίσι, πλην των επισκέψεων βουλευτών, επιχειρηματιών, πανεπιστημιακών, νομικών, καλλιτεχνών και αθλητών!

Στον τομέα του αθλητισμού, η Γαλλία έχει μια μεγάλη φιλοδοξία την οποία ελπίζει να μοιραστεί με ολόκληρο τον κόσμο. Πράγματι, το Παρίσι είναι υποψήφια πόλη για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το Παρίσι έχει τη πλεονεκτήματα για τη διοργάνωση μιας τόσο σημαντικής εκδήλωσης.

Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Έχουμε την τύχη να ζούμε στην Κύπρο, μία φιλόξενη χώρα όπου η παρουσία μας είναι σημαντική και πιστεύω ότι τυγχάνει εκτίμησης.

Η ποιότητα των διμερών μας σχέσεων αντανακλά σε όλους τους τομείς όπως μόλις υπενθύμισα: οι εταιρείες μας είναι δυναμικές και θέλουν να επενδύσουν στην Κύπρο, πολλοί Γάλλοι τουρίστες έρχονται στην Κύπρο για διακοπές.

Η γαλλική κοινότητα διαθέτει ισχυρούς θεσμούς που εξυπηρετούν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας: Θα ήθελα συνεπώς να χαιρετίσω την εκλελεγμένη μας, τους Επίτιμούς Πρόξενούς μας στη Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο, καθώς και το κυπριακό παράρτημα συμβούλων εξωτερικού εμπορίου. Θα ήθελα επίσης να χαιρετίσω όλες τις οργανώσεις των Γάλλων στην Κύπρο. Το Γαλλο-κυπριακό σχολείο αναπτύσσεται σταθερά, οι αρχαιολογικές μας αποστολές που έχουν επιτελέσει σημαντικό έργο με τους Κύπριους συναδέλφους τους μέσα στον χρόνο.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συντελούν καθημερινώς στην τροφοδότηση της ποιότητας των σχέσεών μας. Μπορούν όλοι να βασίζονται στη στήριξη της Πρεσβείας της Γαλλίας για βοήθεια ή συμβουλή.
Ας είμαστε υπερήφανοι για τη γαλλική παρουσία στην Κύπρο, μίας φίλης χώρας προς την οποία είμαστε πλήρως αλληλέγγυοι.

Ζήτω η Κυπριακή Δημοκρατία

Ζήτω η Γαλλία

publie le 13/07/2017

hautdepage