Εγκαίνια της έκθεσης για την Αμαθούντα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού [fr]

Ο Πρέσβης προσφώνησε την έκθεση για την Αμαθούντα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου στη Λεμεσό παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Μάριου Δημητριάδη

JPEG

"Κύριε Υπουργέ,
Κυρία Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων,
Κύριε Αρχαιολογικέ Λειτουργέ Λεμεσού,
Κύριε Διευθυντά της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής (EFA),

Η έκθεση την οποία πρόκειται να εγκαινιάσετε κύριε Υπουργέ μαρτυρεί ταυτόχρονα μία επιστημονική εργασία υψηλού επιπέδου, την οποία διεκπεραίωσαν Κύπριοι αρχαιολόγοι, καθώς και μία διαρκή συνεργασία με τη Γαλλία.

Η δέσμευση της Γαλλίας, και κυρίως της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, με τους Κύπριους εταίρους της χρονολογείται από πολύ παλιά. Οι ρίζες της προέρχονται από τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας.

Αποδεικνύει ότι ο πολιτισμός και πιο συγκεκριμένα η αρχαιολογία, αποτελεί μία βασική διάσταση των σχέσεών μας και ότι αυτές δεν περιορίζονται μόνο σε πολιτικά και οικονομικά ζητήματα.

Το κοινό αυτό έργο οφείλεται στην θέληση δύο αντρών, δύο επιστημόνων, του Pierre Amandry και του Βάσου Καραγιώργη οι οποίοι είχαν την πεποίθηση ότι η Γαλλία έπρεπε να βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου στον τομέα της αρχαιολογικής έρευνας.

Η θέληση έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρη και ίσως πιο δυνατή μετά το 1974. Από την στιγμή εκείνη, η συνεργασία σταμάτησε στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού.

Η συνεργασία αυτή, η οποία συνεχίστηκε στην υπόλοιπη χώρα χάρη στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτηρίστηκε επίσης από μία ιστορική αφοσίωση κυρίως στην κληρονομιά του ελληνισμού σε αυτό το διχοτομημένο νησί.

Έτσι, υπό αυτό το πνεύμα της επιστημονικής εγκυρότητας αλλά και εμπιστοσύνης, οι ανασκαφές συνεχίστηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας συμμετέχει κάθε χρόνο στη χρηματοδότηση των εργασιών αυτών, συμβάλλοντας έτσι στην πρόοδο των ερευνών.

Θα ολοκληρώσω χαιρετίζοντας την ποιότητα των επαγγελματικών και ανθρώπινων σχέσεων που συνδέουν τους Γάλλους και τους Κύπριους που συμμετέχουν σε αυτή την κοινή περιπέτεια.

Όπως υπογράμμισαν και οι Πρόεδροι Αναστασιάδης και Hollande κατά την συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, η ευρωστία της γαλλοκυπριακής φιλίας βασίζεται στη δύναμη των ανταλλαγών αυτών."

JPEG

publie le 27/10/2016

hautdepage