Εγκαίνια της έκθεσης « Η Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή της Σαλαμίνας - 50 χρόνια Γαλλο- κυπριακής συνεργασίας », ομιλία του Πρέσβη [fr]

Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, κος Jean-Luc Florent, συμμετείχε στα εγκαίνια της έκθεσης « Η Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή της Σαλαμίνας - 50 χρόνια Γαλλο- κυπριακής συνεργασίας », η οποία πραγματοποιήθηκε την 21η Σεπτεμβρίου στον Αρχαιολογικό χώρο Αρχαίου Κιτίου, παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κο Μάριο Δημητριάδη.

JPEG

Κύριε Υπουργέ Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων
Κύριε Δήμαρχε Λάρνακας
Κυρία Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου,
Αγαπητοί Αρχαιολόγοι,
Αγαπητοί Φίλοι,

Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι απόψε εδώ για τα εγκαίνια της έκθεσης αυτής που είναι αφιερωμένη στις ανασκαφές που έγιναν από την γαλλική αρχαιολογική αποστολή στη Σαλαμίνα.
Εάν υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος που συνδέει τις χώρες μας, αυτός είναι η Σαλαμίνα την οποία θα τιμήσουμε ιδιαιτέρως το 2015, πεντηκοστή επέτειος της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής στη Σαλαμίνα.
Για τον λόγο αυτό, εδώ και μερικούς μήνες, η αρχαιολόγος Marguerite Yon, εκπρόσωπος της αποστολής της Λυών, έλαβε τη διάκριση του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Στις 27 Μαΐου 2015, εγκαινιάστηκε στο κτήριο του Maison de l’Orient et de la Méditerranée ʺJean Pouillouxʺ στη Λυών, η έκθεση «Η αρχαιολογική αποστολή της Σαλαμίνας». Έχουμε το προνόμιο να ανακαλύψουμε την έκθεση αυτή στην Κύπρο απόψε.
Εάν η Σαλαμίνα είναι κατά κάποιο τρόπο το σύμβολο της επισφράγισης μιας φιλίας μεταξύ δύο εθνών, είναι και η συνάντηση μεταξύ δύο ανθρώπων, μεταξύ δύο καινοτόμων πνευμάτων.
Από την μια ο Γάλλος Jean Pouilloux ο οποίος επιθυμούσε να εφαρμόσει ένα μεγάλο ερευνητικό έργο για την αρχαιολογία του ελληνικού κόσμου, και από την άλλη, ο Κύπριος Βάσος Καραγιώργης, Διευθυντής τότε του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ο οποίος επιθυμούσε να δώσε ένα νέο έναυσμα στις αρχαιολογικές έρευνες ανοίγοντας, όσο το δυνατό περισσότερο, στην διεθνή κοινότητα την πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.
Και έτσι το 1963, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στο Παρίσι, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί το πολλά υποσχόμενο σχέδιο που οδήγησε στη δημιουργία της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής της Σαλαμίνας. Και τον Απρίλιο του 1965, είναι μάλιστα η Marguerite Yon, η οποία δρομολόγησε την εκστρατεία για την πρώτη ανασκαφή.

Δυστυχώς, παρόλο που η αποστολή αναγκάστηκε να διακόψει απότομα τις έρευνές της, οι αρχαιολόγοι της πέτυχαν μέσα σε δέκα χρόνια να προβάλουν τρεις μεγάλες περιόδους της ιστορίας της Σαλαμίνας:
• Τεύκρος και η εποχή της μυθικής ίδρυσης
• Η εποχή του Ευαγόρα
• Κωνστάντια, η χριστιανική μητρόπολη
Στη Σαλαμίνα συναντήθηκαν Έλληνες, Φοίνικες, Πέρσες και Αιγύπτιοι. Η Σαλαμίνα παραμένει πάντοτε έμβλημα της ένδοξης και ακμάζουσας ιστορίας της Κύπρου. Όπως ο Σίσυφος, η Κύπρος κουβαλάει τον βράχο του επώδυνου πεπρωμένου της, αλλά οι αναμνήσεις των ανθρώπων είναι οι πιο δυνατές. «Πρέπει να φανταστούμε τον Σίσυφο ευτυχισμένο» έγραφε ο Albert Camus.
Η Σαλαμίνα περιμένει από το 1974. Και όλοι ονειρευόμαστε ότι μια μέρα, Γάλλοι και Κύπριοι αρχαιολόγοι θα εργαστούν ξανά σε αυτόν τον αξιοσημείωτο αρχαιολογικό χώρο και όπως στο παρελθόν η ομορφιά θα λάμψει και ίσως τα αγάλματα που βρίσκονται κάτω από την άμμο που τα προστατεύει θα έρθουν στο φως.
Όπως έχω υπογραμμίσει στην αρχή της ομιλίας μου, η γαλλική αποστολή της Σαλαμίνας αποτελεί έμβλημα της σύσφιξης των στενών σχέσεων των χωρών μας από την γέννηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την διάρκεια των επίπονων δοκιμασιών που πέρασε.
Κατά κάποιο τρόπο μπορούμε να διαβεβαιώσουμε χωρίς υπερβολή ότι η γαλλική αρχαιολογική αποστολή στη Σαλαμίνα έδωσε σάρκα και οστά στην αρχαιολογική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας.
Η αρχαιολογική αυτή συνεργασία είναι παλιά και συνιστά όπως γνωρίζετε ένα σημαντικό σκέλος της διμερούς συνεργασίας μας.
Το 2015, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών έδωσε σημαντική οικονομική βοήθεια σε 4 αποστολές στην Κύπρο. Και με την αδιάλειπτη στήριξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων, συμβάλλουν, όπως το έκαναν και οι άλλες αποστολές στο παρελθόν, στον εμπλουτισμό των κυπριακών μελετών.
Η Γαλλία είναι πολύ υπερήφανη που συνοδεύει εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια την Κύπρο στην ανακάλυψη του ένδοξού της παρελθόντος. «Μόνο με το παρελθόν φτιάχνουμε το μέλλον» έλεγε η Anatole France ή όπως διαφορετικά έλεγε ο André Malraux : «Η ανθρωπότητα αποτελείται από περισσότερους νεκρούς παρά ζωντανού».
Χαίρομαι που βλέπω ότι εδώ και τρία χρόνια οι πολιτιστικές υπηρεσίες της Πρεσβείας της Γαλλίας έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Πανεπιστήμιο του Maine στον τομέα της ανάδειξης της κληρονομιάς. Τρεις αρχαιολογικοί χώροι, η Χοιροκοιτία, το Κίτιο-Παμπούλα και η Αμαθούντα αποτέλεσαν αντικείμενο χωροταξικού σχεδιασμού.
Κατά την άποψή μου, η ανάδειξη αυτή συνιστά σημαντικό στοιχείο της ενδυνάμωσης της πολιτιστικής ταυτότητας των εθνών. Η καταστροφή της κληρονομιάς επηρεάζει ανεπανόρθωτα τις αξίες και την αξιοπρέπεια των κοινωνιών, κάνοντας δύσκολη τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών. Σήμερα, δυστυχώς, η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε απόσταση μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας εκφράσω την ικανοποίηση που νιώθω κάθε φορά που μπορούμε να συνοδεύουμε το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τις γαλλικές αποστολές στα διάφορα έργα τους.
Εξάλλου σε μερικές εβδομάδες, ίσως σε μερικές ημέρες, οι προβολείς θα στραφούν στην Αμαθούντα με τα εγκαίνια στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Λευκωσίας, μιας έκθεσης αφιερωμένης στα σαραντάχρονα της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής της Αμαθούντας.
Τέλος, θα ήθελα να ολοκληρώσω ευχαριστώντας το Maison de l’Orient της Λυών, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Γαλλικό Ινστιτούτο που επέτρεψαν στο κυπριακό κοινό να ανακαλύψει την έκθεση αυτή.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

JPEG
JPEG
JPEG
JPEG

publie le 12/10/2015

hautdepage