Δεξίωση επ’ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της Γαλλίας [en] [fr] [tr]

Η δεξίωση επ’ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της Γαλλίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Ιουλίου στην πρεσβευτική οικία, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και πολλών προσκεκλημένων.

Ο Πρέσβης εκφώνησε την ακόλουθη ομιλία:

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,

Μακαριώτατε,

Πρώην Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί και πρώην Υπουργοί,

Κύριε Γενικέ Εισαγγελέα,

Κύριοι Πρέσβεις,

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί συμπατριώτες, αγαπητοί φίλοι,

Σας ευχαριστώ, Κύριε Υπουργέ, για την παρουσία σας απόψε και για τη μεγάλη τιμή που μας κάνετε.

Κατ’αρχάς θα ήθελα να στείλω τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που δεν μπορεί να είναι σήμερα εδώ.

Όπως και πέρυσι, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας και τους Κύπριους καλλιτέχνες που μας δάνεισαν τα έργα τους για τη διακόσμηση της πρεσβευτικής οικίας. Την Ελένη Πράτση, την Michèle Ansermet Παπαδοπούλου, τον Θεόδουλο Γρηγορίου, την Μαρίνα Ολυμπίου, την Ελένη Φύλα και τον Δώρο Δημητρίου.

Θέλω επίσης να χαιρετήσω τους Τουρκοκύπριους προσκεκλημένους μας και να τους ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία τους

Η δύναμη της γαλλοκυπριακής φιλίας επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια του έτους αυτού.

Πολλές επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στις δύο χώρες μας.

Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και στον Διευθυντή Εκπαιδευτικής Περιφέρειας του Παρισιού, τον Πρόεδρο του Συνταγματικού Συμβουλίου, τους βουλευτές των ομάδων φιλίας, τον Πρόεδρο της Agence France Presse, τον Αρχηγό του Επιτελείου του Ναυτικού.

Και στη συνέχεια, η Κύπρος υποδέχθηκε τον Emmanuel Macron στο πλαίσιο της Συνόδου «MED 7» που διοργανώθηκε στη Λευκωσία, στα τέλη του Ιανουαρίου του 2019. Σε αυτή τη συνάντηση ο Γάλλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε σαφέστατα για πλήρη αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τον σεβασμό μας στην κυριαρχία της. Αυτή είναι η σταθερή θέση της Γαλλίας. Για εμάς, η Κύπρος είναι εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχος.

Η Γαλλία υποστηρίζει τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού. Σ’αυτό το θέμα μιλάμε την ίδια γλώσσα με τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους που εργάζονται για τη λύση. Για εμάς, μια δίκαιη λύση πρέπει να ανταποκρίνεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, να σέβεται το κοινοτικό κεκτημένο. Θεωρούμε ότι για την επανενωμένη Κύπρο η καλύτερη εγγύηση είναι η Ευρώπη.

Η Γαλλία επιθυμεί τη διατήρηση της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, UNFICYP. Όχι από συντηρητισμό, αλλά για τη διασφάλιση της ασφάλειας του νησιού. Αυτή τη θέση στηρίζουμε στη Νέα Υόρκη.

Οι συνεργασίες μας αναπτύσσονται ενεργά. Οι Γάλλοι επενδυτές έρχονται στην Κύπρο ή εδραιώνουν τη θέση τους. Θα ήθελα να αναφερθώ ασφαλώς στην TOTAL, αλλά και στην CNP Ασφαλιστική, τη Monaco Telecom, η οποία εξαγόρασε την MTN στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, τον όμιλο ACCOR που αναπτύσσει μεγάλα έργα στον ξενοδοχειακό τομέα. Δεν ξεχνώ ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι μέρος του γαλλικού δικτύου ανώτατης εκπαίδευσης GALILEO.

Σε θέματα άμυνας, η συνεργασία μας προχωρά γρήγορα και ομαλά επί ίσοις όροις. Αυτή είναι η κοινή πρόθεση των δύο χωρών μας και αυτό κάνουμε εδώ και δύο χρόνια.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η συνεργασία μας με τους Κύπριους εταίρους ήταν έντονη.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις, συζητήσεις, εκθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην πρεσβεία, στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στο Γάλλο-Κυπριακό Λύκειο. Δεκάδες Κύπριοι - Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι - συμμετείχαν και μας βοήθησαν να τις υλοποιήσουμε. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ.

Εορτάσαμε επίσης τη γαλλική γαστρονομία στην παρουσία του εγκεκριμένου σεφ στο Παρίσι, Ανδρέα Μαυρομμάτη, ο οποίος επέστρεψε στην Κύπρο ειδικά για την εκδήλωση αυτή.

Τώρα θα απευθυνθώ στους συμπατριώτες μου στα γαλλικά.

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί συμπατριώτες,

Η Κύπρος, όπου ζούμε, είναι μια φιλική και φιλόξενη χώρα στην οποία έχει ενταχθεί πλήρως η γαλλική κοινότητα.

Πολλοί από εσάς είστε εδώ είτε για οικογενειακούς λόγους, είτε για να εργαστείτε είτε για να σπουδάσετε.

Η Πρεσβεία είναι πάντα στη διάθεσή σας. Άλλοι γαλλικοί ή γαλλοκυπριακοί θεσμοί είναι παρόντες σε όλη τη χώρα και σας είναι χρήσιμοι: η αιρετή μας εκπρόσωπος για τους Γάλλους της Κύπρου, το Γαλλο-Κυπριακό Σχολείο, οι επίτιμοί μας πρόξενοι, οι Alliance française στη Λεμεσό και την Πάφο, το τμήμα συμβούλων εξωτερικού εμπορίου και οι απόφοιτοι γαλλικών πανεπιστημίων.

Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μου προς όλους τους Γάλλους της Κύπρου αφού η θητεία μου ως Πρέσβη λήγει σύντομα.

Θα ήθελα επίσης να χαιρετήσω τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους φίλους μας, τη διπλωματική κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη.

Σας ευχαριστώ όλους για την προσοχή σας.

Ζήτω η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ζήτω η Γαλλία.

publie le 09/10/2019

hautdepage