Δήλωση της Πρεσβείας της Γαλλίας επ’ευκαιρία της 15ης Μαΐου 2016

Με την ευκαιρία της 15ης Μαΐου 2016, πρώτης επετείου της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο επαναβεβαιώνει τη σταθερή στήριξη της χώρας του στην επανένωση του νησιού. Η Γαλλία, η οποία διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια φιλικές σχέσεις με την Κύπρο, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζει την ειλικρινή ελπίδα ότι η διαδικασία των συνομιλιών, με επικεφαλείς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, θα ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Η επανένωση του νησιού θα είναι θετική τόσο για την ευημερία όσο και για την ασφάλεια των Κυπρίων. Επίσης θα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό επίτευγμα για την σταθερότητα της περιοχής και θα αποτελεί παράδειγμα σε όλο τον κόσμο.

Συγχαίρουμε τη δέσμευση των δύο ηγετών καθώς και το όραμά τους για ένα επανενωμένο νησί και χαιρετίζουμε την πρόοδο που σημειώθηκε από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων έως σήμερα.

Είμαστε σίγουροι ότι και οι δύο ηγέτες και οι διαπραγματευτικές τους ομάδες, επικουρούμενοι από τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους ώστε να τεθεί τέλος στη διχοτόμηση του νησιού. Έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες προς το σκοπό αυτό και αξίζουν τη στήριξη ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας. Γι’αυτό και η Γαλλία εκφράζει την ικανοποίησή της για τη σθεναρή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαπραγματευτική διαδικασία και θεωρεί πολύ σημαντική την αυξανόμενη προσοχή που δίδεται στην ευρωπαϊκή διάσταση των συνομιλιών.»

publie le 19/05/2016

hautdepage