Βρετανός βετεράνος τιμάται με το ύψιστο μετάλλιο της Γαλλίας στη Λεμεσό [en] [fr]

Ο 93χρονος Βρετανός κάτοικος Κύπρου και βετεράνος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, Ντένις Έντουαρντ Σκοτ, βραβεύθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου με την ύψιστη τιμή του Γαλλικού κράτους, τον Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, για τον ρόλο του στην Απόβαση της Νορμανδίας κατά τη διάρκεια του ΒΠΠ.

JPEG

Ο κ. Σκοτ, ο οποίος διαμένει στη Λεμεσό, τιμήθηκε στην παρουσία του Πρέσβη της Γαλλίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, Ρενέ Τροκάζ, και του αναλπηρωτή Ύπατου Αρμοστή της Βρετανίας Ίαν Γουίτινγκ, σε μια τελετή στο κατάστρωμα της Γαλλικής φρεγάτας Ωβέρν στο λιμάνι της Λεμεσού.

JPEG

Γεννημένος στο Λονδίνο το 1925, ο κ. Σκοτ υπηρέτησε ως διαβιβαστής στο 74ο Σύνταγμα του Βασιλικού Πυροβολικού. Προσγειώθηκε στη Χρυσή Ακτή της Αρομάνς το 1944 και συμμετείχε σε συγκρούσεις στις πόλεις Μπαγιέ, Μποκάζ και στο μέτωπο του Φαλέζ. Στη συνέχεια πολέμησε στο Βέλγιο και την Ολλανδία, προτού τραυματιστεί στη Μάχη του Άρνεμ, μετά την οποία αναγκάστηκε να περάσει τέσσερις μήνες στο νοσοκομείο της Ρουέν. Ζει στην Κύπρο τα τελευταία 23 χρόνια.

JPEG

Σχολιάζοντας τη βράβευσή του, ο κ. Σκοτ είπε: «Νοιώθω ιδιαίτερη τιμή και αρκετή συγκίνηση λαμβάνοντας αυτό το βραβείο. Θέλω να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες στη Γαλλική κυβέρνηση για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης προς τιμή μου. Και αποτίω φόρο τιμής σε όλους όσους συμμετείχαν στην Απόβαση της Νορμανδίας και έκαναν τη μεγαλύτερη θυσία για την ειρήνη στην Ευρώπη».

Η τιμητική Λεγεώνα ιδρύθηκε το 1802 για να αναγνωρίζεται η εξαιρετική προσφορά πολιτών και στρατιωτικών. Σύμφωνα με τη Γαλλική νομοθεσία, το μετάλλιο αποδίδεται σε βετεράνους που υπηρέτησαν είτε επί Γαλλικού εδάφους κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, είτε κατά τις εκστρατείες για την απελευθέρωση της Γαλλίας το 1944, νοουμένου ότι ήταν ακόμα ζωντανοί όταν έλβαν την έγκριση για τη βράβευση. Κατά την 70ή επέτειο της D-Day τον Ιούνιο του 2014, ο Γάλλος Πρόεδρος δεσμεύτηκε να τιμήσει όλους τους Βρετανούς βετεράνους που υπηρέτησαν για την απελευθέρωση της Γαλλίας κατά τον ΒΠΠ.

publie le 26/09/2018

hautdepage